Prima pagina

Statutul maghiarilor, moneda de schimb pentru sustinerea in Internationala Socialista?

04.06.2001, 00:00 17



Negocierile dintre Partidul Socialist Maghiar si PDSR, purtate in vederea incheierii unui protocol bilateral care are ca miza sustinerea intrarii social-democratilor de la Bucuresti in Internationala Socialista, vor fi reluate in aproximativ doua saptamani.

Socialistii de la Budapesta au cerut insa liderilor partidului roman de guvernamant sa-si precizeze pozitia fata de Legea statutului maghiarilor de peste hotare pana la reinceperea consultarilor.

Partidul Socialist Maghiar (MSZP) se pregateste pentru incheierea unui protocol cu PDSR, au declarat la sfarsitul saptamanii la Cluj-Napoca, membrii delegatiei socialistilor din Ungaria, citati de Mediafax.

Unul dintre reprezentantii acestei formatiuni, Barath Etele deputat socialist in Parlamentul de la Budapesta, a precizat ca negocierile referitoare la semnarea protocolului de colaborare au fost oprite pana la alegerea noii conduceri a socialistilor unguri.

Potrivit deputatului Barath Etele discutiile urmeaza sa fie reluate dupa Conferinta Nationala a MSZP programata pentru vineri.

Pana atunci, PDSR va trebui sa-si precizeze pozitia fata de prevederile Legii statutului maghiarilor de peste hotare, iar socialistii de la Budapesta vor continua sa sprijine partidul roman de guvernamant in vederea accederii in Internationala Socialista, a fost opinia delegatiei de la Budapesta.

Liderii PDSR au manifestat obiectii fata de legea statutului maghiarilor de peste hotare. Premierul Adrian Nastase, presedinte al partidului de guvernamant afirma ca acest act normativ nu se va aplica in Romania daca aspectele sensibile ale legii nu vor fi lamurite in urma consultarilor dintre autoritatile celor doua state.

Cum vor fi influentate negocierile dintre Partidul Socialist Maghiar si PDSR, pe marginea protocolului bilateral, de opiniile rezervate ale liderilor de la Bucuresti fata de statutul maghiarilor ?

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, senatorul PDSR Gheorghi Prisecaru se abtine de la un raspuns transant. "Sa asteptam rezultatul negocierilor care au loc la nivel de experti pe legea privind statutul maghiarilor", afirma reprezentantul partidului de guvernamant.

Gheorghei Prisecaru a explicat ca suspendarea negocierilor dintre cele doua partide nu s-a decis din cauza "divergentelor de natura politica", ci ca urmare a programelor incarcate.

Partidul Socialist Maghiar are programata Conventia Nationala reuniune la care trebuie sa-si desemneze candidatul pentru functia de prim-ministru. PDSR va avea pe 16 iunie Congresul de constituire a Partidului Social Democrat (PSD) care va rezulta din fuziunea PDSR cu PSDR.

Textul protocolului este negociat de mai mult timp iar demersul PDSR reprezinta un efort concertat de a fi recunoacut pe plan international. Pe langa generalitati de tipul "cele doua partide se vor informa reciproc", sau "vor organiza actiuni in comun", protocolul contine un angajament al partii ungare de a sustine candidatura PDSR atunci cand cererea sa de primire in Internationala va fi examinata.

Social-democratii de la Bucuresti mizeaza pentru integrarea in Internationala Socialista nu numai pe sprijinul socialistilor de la Budapesta, ci si pe cel al Partidului Social Democrat din Germania. Cu social-democratii de la Berlin PDSR a avut consultari in privinta elaborarii statutului si programului noului partid care va rezulta in urma fuziunii.

In aceste conditii, dezideratul PDSR de a se afilia familiei bune a socialistilor, pe care nu a ezitat sa-l faca cunoscut inca din 1993, incepe sa prinda contur, partidul condus de Adrian Nastase avand sprijinul a doi importanti membri ai organizatiei.

La reuniunea Internationalei Socialiste de la Budapesta, care a avut loc in 1993 cererea PDSR de a fi primit in organizatie odata cu PSDR si PD a fost respinsa. Printre cei care s-au opus au fost chiar socialistii unguri, pe atunci in relatii destul de tensionate cu partidul condus de Ion Iliescu, din cauza nesolutionarii unor cereri ale UDMR. Astazi Uniunea este un aliat statornic al PDSR. Poate singurul.

Strangerea relatiilor cu colegii de doctrina de la Budapesta vine dupa o schimbare de atitudine: PDSR a renuntat la hainele de partid cu tenta nationalista - atitudine manifestata in trecut si fata de UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO