Prima pagina

Trichet confirma o viitoare crestere a ratei dobanzii. www.stoptrichet.com vrea sa opreasca demersul

25.06.2008, 15:08 6

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a intarit miercuri asteptarile privind cresterea dobanzii de politica monetara, la 4,25%, de la 4%, in sedinta din 3 iulie, dar a respins posibilitatea unei serii de majorari a ratei cheie, transmite Reuters.

Seful BCE a afirmat, in cadrul unui discurs catre parlamentarii Uniunii Europene, ca banca este intr-o stare de alerta sporita in legatura cu inflatia si ca observa un risc "acut" privind aparitia unei spirale salarii-preturi.

"Nu am nimic de adaugat sau de retras fata de ceea ce am spus la conferinta de presa de dupa intalnirea de pe 5 iunie. Am afirmat ca am putea decide majorarea usoara a dobanzii la urmatoarea intalnire, pentru a asigura fixarea asteptarilor legate de inflatie. Am spus ca este posibil, iar acest lucru a fost desigur notat de toti observatorii", a afirmat Trichet.

Economistul francez Marc Touati a publicat o petitie online prin care roaga Banca Centrala sa nu ridice rata dobanzii, aceasta strangand pana acum aproape 6.000 de semnaturi.

Petitia publicata pe site-ul www.stoptrichet.com aduce ca argument impotriva cresterii ratei dobanzii faptul ca o marire in contextul actual al economiei nu ar face decat sa mareasca rata inflatiei din zona euro si sa afecteze cresterea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO