Prima pagina

Wienerberger ridica miza la 100 mil. euro

15.09.2004, 00:00 21

Concernul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producatori de caramizi la nivel mondial, a anuntat un plan masiv de investitii pentru Romania de 60 mil. euro in urmatorii cinci ani in fabrici de caramizi, tigla pentru acoperisuri sau elemente de pavaj. Austriecii au deja doua fabrici de caramizi in portofoliu si tintesc afaceri de 60 mil. euro pe termen mediu pe piata locala, mizand pe potentialul mare al constructiilor rezidentiale noi.
prezinta potential semnificativ de crestere pentru Wienerberger. Nivelul constructiilor rezidentiale noi este scazut in comparatie cu media europeana. Pe masura apropierii de integrarea in Uniunea Europeana, aceasta diferenta se va reduce si Wienerberger va incerca sa sustina aceasta dezvoltare prin furnizarea de materiale de constructii de cea mai buna calitate", a spus Wolfgang Reithofer, director executiv al grupului Wienerberger AG. Potrivit acestuia, grupul de companii Wienerberger a investit deja 38 mil. euro si intentioneaza sa investeasca pana in 2009 alte 60 milioane euro in extinderea capacitatii de productie pe piata de materiale de constructii.
"Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este un partener valoros care ne va ajuta sa punem in practica aceasta strategie", a mai spus Reithofer.
BERD a investit deja 2 milioane euro in construirea de la zero a celei mai mari fabrici de caramizi din Romania, cea ridicata de Wienerberger la Gura Ocnitei (80 km nord de Bucuresti) in cadrul unui proiect total de 18 mil. euro.
Astfel, aportul BERD reprezinta acum 35% din capitalul social al Wienerberger Sisteme de Caramizi Romania, filiala locala a grupului austriac.
De asemenea, restul fondurilor necesare pentru cofinantarea proiectului au fost asigurate prin imprumuturi care vor fi acordate de banci austriece cu garantii din partea OeKB (Agentia austriaca pentru credite de export) pana la valoarea de 4,1 mil. euro. Alte fonduri au fost asigurate de catre Wienerberger din surse proprii.
Potrivit lui Noreen Doyle, prim vicepresedinte al BERD, banca a aprobat o facilitate multi proiect in suma de pana la 50 mil. euro, care sa acopere viitoarele investitii ale Wienerberger AG in Romania si in tarile din regiune.
BERD, cel mai mare investitor strain in Romania, mizeaza pe cresterea rapida din industria locala de constructii, o decizie similara de sprijin financiar fiind luata recent in favoarea campaniei de extindere a afacerilor grupului belgian de var Carmeuse in estul Europei.
Potrivit ultimelor date furnizate de statistica, piata constructiilor a avut o rata de crestere de 8,6% in primul semestru al acestui an, peste media inregistrata de Produsul Intern Brut in aceeasi perioada (6,6%).
Apropierea aderarii Romaniei de data aderarii la UE a atras in ultima vreme numerosi investitori straini de calibru pe piata materialelor de constructii, care fie au achizitionat fabrici existente, fie au investit in construirea de noi capacitati de productie, printre acestia numarandu-se Lasselsberger (Austria, placi ceramice), Tondach (tigla ceramica), Bramac (tigla din beton), Wienerberger (caramizi), BPB (gips carton) sau Carmeuse (var).
Wienerberger mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de cel putin 10 mil. euro, insa tinteste o dezvoltare rapida a afacerilor pe piata romaneasca spre 60 mil. euro in urmatorii cinci ani, a spus pentru Ziarul Financiar Wolfgang Reithofer, seful Wienerberger.
Compania ia in calcul atat noi proiecte de fabrici, cat si eventuale achizitii de unitati existente, pe care apoi sa le modernizeze si sa le aduca la standardele de calitate ale grupului.
Wienerberger, intrat pe piata locala in 1998, a devenit de anul trecut din importator de materiale de constructii producator prin intrarea pe piata a noii fabrici de caramizi de la Gura Ocnitei.
Fabrica va ajunge la capacitatea prevazuta de 140 milioane formate normale pe an (peste 6.300 de vagoane) pana la finele acestui an.
In plus, austriecii au adoptat o tactica agresiva pe piata si au achizitionat recent o alta unitate de productie la Sibiu, care apartinea societatii CEMA.
Valoarea tranzactiei include atat pretul achizitiei, cat si fondurile ce vor fi asigurate sub forma de capital de lucru, precum si investitiile de modernizare a unitatii preluate.
Compania austriaca se pozitioneaza astfel ca furnizor de caramizi la nivelul intregii tari, cat si pentru a face exporturi din Romania pe alte piete din regiune. Oficialii Wienerberger sustin ca acum compania are o acoperire nationala, cu o retea de peste 100 de distribuitori.
Wienerberger produce caramizi Porotherm, care comparativ cu caramizile traditionale au anumite avantaje, sustin reprezentantii companiei: izolare termica si fonica, protectie impotriva incendiilor, rezistenta, durata mai lunga de viata si confort, inregistrand un consum redus de manopera si materiale aditionale.
Wienerberger detine 50% din actiunile producatorului de tigla din beton Bramac, restul actiunilor fiind in posesia grupului francez Lafarge. Bramac a anuntat intrarea in productie din acest an a unei fabrici la Sibiu, o investitie in valoare de 6 mil. euro.
Pe piata interna, austriecii de la Wienerberger concureaza cu producatori de caramida si BCA precum Ceramica Iasi, Siceram Sighisoara, Soceram Bucuresti, Elpreco Craiova, Macon Deva, CCCF sau Simcor Oradea.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24