Profesii

1 mai - Ziua Muncii: Cum arată piaţa muncii din România raportată la regiune, cu 9 milioane de persoane active din punct de vedere economic

1 mai - Ziua Muncii: Cum arată piaţa muncii din...

Autor: Alex Ciutacu

01.05.2019, 13:43 696

Piaţa muncii din România însumează 14,9 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 15 ani şi 74 ani, potrivit datelor Eurostat pe 2018.

Din acest total, circa 9 milioane de persoane sunt active din punct de vedere economic, în timp ce 5,85 milioane sunt inactive.

Din populaţia activă, circa 380.000 de persoane nu au lucrat anul trecut, în timp ce efectivul de angajaţi din economie s-a ridicat la 8,68 milioane persoane.

În România circa 1,5 milioane de oameni se încadrează la categoria self-employed, cu activităţi independente.

Prin comparaţie, Cehia are 8,1 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15-74 ani, dintre care 5,4 milioane persoane active din punct de vedere economic.

Numărul freelancerilor este ridicat şi în Cehia, cu 866.000 de oameni care activează drept self-employed.

În acelaşi timp, Polonia are 27,8 milioane de oameni cu vârste între 15 ani şi 74 ani, dintre care 17,1 milioane oameni sunt activi în economie, cu 16,4 milioane de angajaţi. În Polonia sunt aproape 3 milioane de oameni cu activitate independentă, care se încadrează în categoria self-employed.

Printre statisticile interesante reliefate de Eurostat se prezintă diferenţele dintre România şi alte ţări la capitole precum angajaţii temporar. În România, în 2018, circa 1% din totalul angajaţilor au fost angajaţi temporar, faţă de un procent de 27% înregistrat în Spania.

Mai mult, românii sunt printre angajaţii care lucrează cel mai puţin de acasă. Ponderea celor care lucrează de obicei de acasă se ridică în Finlanda şi Olanda la 9%, în timp ce în România, Letonia, Cipru şi Lituania acest procent s-a situat la mai puţin de 1%.

România se situează mult sub media europeană în ceea ce priveşte numărul angajaţilor care au lucrat peste program, în contextul în care media europeană este la 5,5% pentru anul 2018, iar cel mai înalt nivel din Europa este înregistrat de Marea Britanie cu 12%.

În România, doar 1,4% dintre angajaţi au lucrat program prelungit, adică de peste 49 de ore pe săptămână.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO