Franţa şi Germania au avut peste 8.700 de medici români în 2018, iar în Ungaria ponderea medicilor români este de 70% din totalul specialiştilor străini.
Cei mai mulţi medici străini din Franţa şi Germania vin din România, peste 8.700 de specialişti români fiind înregistraţi în cele două ţări, arată datele OECD, o organizaţie internaţională, aferente anului 2018.
Din România merg medici pentru a-şi termina studiile şi în ţări precum Belgia, Ungaria sau Marea Britanie, acestea fiind printre cele mai frecvente ţinte pentru specialiştii români.
Datele OECD se referă la numărul de doctori care au obţinut prima calificare medicală în altă ţară şi au dreptul să practice medicina acolo. Numărul îi implică şi pe cei care au obţinut orice alt tip de certificate să practice profesia în ţara „de primire“, dar şi pe medicii rezidenţi. Sunt excluşi însă medicii care au acreditare în ţara respectivă, dar practică medicina în altă ţară.
„Aş alege să merg în Franţa, dar mai mult pentru motive personale acum. Dar şi pentru salariu mult mai mare faţă de ce e aici şi pentru posibilitatea de a te dezvolta profesional. Am colegi care au fost în stagii acolo, inclusiv stagii de genetică, e mult mai OK acolo, te implici mai mult, înveţi mai multe“, a spus pentru ZF Bianca, o tânără rezidentă din Bucureşti, care se gândeşte să plece în străinătate dacă va exista oportunitatea aceasta.
De altfel, Franţa este cea mai frecventă alegere a medicilor români, peste 4.700 de specialişti lucrând în această ţară, din datele OECD.