Noua conducere a Academiei de Studii Economice (ASE), instituţie care organizează din 1994 pe piaţa locală programul de MBA Româno-Canadian, în parteneriat cu şcoli de business canadiene, se orientează spre şcoli de afaceri europene, pentru a mai reduce din costurile cu transportul, salariile şi cazarea profesorilor canadieni care vin să predea în România.
Pentru fiecare serie de studenţi, între ASE şi şcoala de afaceri canadiană Telfer (din cadrul universităţii Ottawa) se încheie câte un contract de parteneriat, care s-a tot reînnoit în fiecare an. Până în prezent, ASE nu a încheiat acest contract pentru 2012, deşi noua serie de studenţi ar trebui să înceapă înscrierile la program în luna octombrie.
Primele zvonuri privind o eventuală desfiinţare a programului de MBA Româno-Canadian au apărut pe la finele lunii mai, când o parte dintre absolvenţii acestuia au semnat o petiţie online prin care solicitau ca programul să-şi păstreze independenţa administrativă şi financiară. În acea perioadă, conducerea ASE a decis să treacă managementul programului de MBA de sub administraţia Bucharest School of Management (BSM), o şcoală postuniversitară, în gestiunea Facultăţii de Administrare a Afacerilor în limbi străine din cadrul ASE. Ca urmare a acestei decizii, profesorul Adriana Duţescu, care a condus în ultimii opt ani activităţile programului administrat de BSM, şi-a dat demisia.
"Programul de MBA nu va fi desfiinţat, cum au existat zvonuri, din contră, vrem să îl acredităm internaţional. Motivul principal care a stat la baza reorganizării a fost acela că noua lege a educaţiei prevede ca toate programele de licenţă, masterat şi doctorat ale unei universităţi să se facă în cadrul facultăţilor, şi nu în cadrul şcolilor de studii academice postuniversitare, cum se întâmpla până acum. Cu atâtea scandaluri legate de diplomele ilegale, nu ne permiteam să organizăm un program în afara prevederilor legale", a mai spus rectorul ASE.
Până în prezent, peste 950 de manageri au absolvit programul de MBA Româno-Canadian, iar costul acestui program este de 11.500 de euro. Cele mai mari costuri în cadrul programului le reprezintă cheltuielile cu salarizarea, transportul şi cazarea profesorilor canadieni care vin să predea la cursuri.
Adriana Duţescu, cea care a fost directorul programului MBA Româno-Canadian în ultimii opt ani, unde a fost profesor de contabilitate financiară şi managerială, a refuzat să mai facă parte din noua conducere a programului.
"După opt ani în care am avut experienţa lucratului şi la stat şi la privat, a venit momentul să mă retrag din acest proiect şi să mă implic în alte proiecte noi de business, de audit financiar şi consultanţă. Programul MBA Româno-Canadian rămâne proiectul meu de suflet, la care am lucrat cel mai mult", a spus Adriana Duţescu.
Absolvenţii acestui program primesc o diplomă recunoscută în România şi un certificat oferit de universitatea canadiană, care nu este echivalat ca o diplomă în străinătate. Acesta este un alt motiv pentru care conducerea ASE a schimbat structura programului, care vizează, în viitor, pe lângă obţinerea acreditărilor internaţionale, şi oferirea unor diplome cu dublă recunoaştere.
Adriana Duţescu a mai precizat că acordarea unei diplome cu dublă recunoaştere reprezintă un efort mai mare, care ar presupune şi creşterea preţului programului, din cauza faptului că admiterea s-ar face după absolvirea unui test GMAT original, iar minimum 50% dintre profesori ar trebui să fie canadieni.
"MBA-ul Româno-Canadian nu a primit niciodată finanţare de la ASE, deşi în ultimii ani a avut pierderi din cauza recesiunii, pierderi care au fost însă acoperite din profiturile reportate din anii anteriori, când erau înscrişi câte 60 de studenţi pe serie. Marea mea îngrijorare este legată de faptul că în octombrie ar trebui să înceapă o nouă serie de studenţi şi deocamdată nu se ştie dacă şi cu ce universitate se va închiea parteneriatul pentru următoarea serie", a mai spus Adriana Duţescu.
Noul manager al programului va fi Alecxandrina Deaconu, prodecan în cadrul Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul ASE.
MBA-ul Româno-Canadian a fost cel mai bine cotat program de anul acesta, potrivit suplimentului "Top MBA 2012" realizat de Ziarul Financiar. În România figurează în prezent 14 programe de educaţie managerială - 5 de Executive MBA şi 9 de MBA - care au livrat peste 4.200 de absolvenţi.