• Leu / EUR4.9485
  • Leu / GBP5.6239
  • Leu / USD4.5545
Profesii

Business Magazin. Ce cărţi vă recomandă să citiţi Lucia Costea de la Secom: Mi-a plăcut „Hoţul de cărţi” şi „Băiatul cu pijamale în dungi”, iar cartea cu cel mai mare impact asupra mea a fost „Învaţă să asculţi”

Autor: Andra Stroe

20.12.2020, 14:01 491

Antreprenoare încă din anii studenţiei, când a pornit, alături de soţul său, Andrei, compania Secom, un business cu suplimente alimentare, ceaiuri şi produse cosmetice ajuns astăzi la un portofoliu de circa 500 de produse, cu afaceri de 25,5 milioane de euro în 2019, Lucia Costea s-a numărat şi în acest an în clasamentul celor mai admiraţi CEO, realizat de Business MAGAZIN, unde a ocupat poziţia 28. Cu toate că statutul de coproprietar al unei companii cu venituri de zeci de milioane de euro vine cu multe responsabilităţi, antreprenoarea îşi găseşte ZILNIC TIMP şi pentru activitatea sa preferată: lectura, despre care spune că „mă relaxează, mă dezvoltă şi mă ajută să mă liniştesc în tumultul vieţii cotidiene”.

Citesc negreşit dimineaţa devreme, aproximativ o oră, şi maximum 30 de minute, seara, înainte de culcare, când toată familia citeşte”, îşi descrie Lucia Costea rutina zilnică de lectură, pe care o personalizează prin alternarea tipurilor de cărţi între zona de business, dezvoltare personală, parenting şi literatură universală, de care are nevoie „atunci când prea multe idei de pus în practică se aglomerează în minte şi au nevoie de puţin timp pentru sedimentare”. Antreprenoarea preferă cărţile tipărite, deoarece, spune ea, reuşeşte să se concentreze mult mai bine „citind cartea, simţindu-i paginile, uneori marcând pasaje importante şi chiar revenind ulterior asupra acestora”.

 „Cu siguranţă se vor publica în continuare cărţi tipărite”, adaugă ea, „chiar dacă ponderea între hard copy books şi ebooks, audiobooks se va schimba în obiceiurile cititorilor în favoarea celor electronice”.

În general, îşi alege, lunar, cel puţin trei cărţi din diferite categorii, pe care le citeşte în funcţie de nevoia momentului şi starea în care se află. „În plus, citesc zilnic articole de specialitate despre leadership, people management, business strategy sau articole specifice industriei noastre.” Deşi, în ceea ce priveşte cărţile despre suplimente alimentare, specifice industriei în care activează, spune că sunt în general foarte specializate şi dedicate cu precădere mediului profesional – medicilor şi farmaciştilor, pentru a ţine pasul cu trendurile internaţionale şi a fi la curent cu evoluţia industriei în diferite pieţe a ales să se aboneze la o serie de reviste de specialitate şi studii de piaţă relevante.

Pentru a se relaxa, Lucia Costea preferă romanele de ficţiune istorică.

„Mă fascinează poveştile inspirate din fapte reale şi mai ales să descopăr vremurile care au avut un rol definitoriu în evoluţia omenirii. Mi-au plăcut în mod deosebit «Hoţul de cărţi», de Markus Zusak, «Băiatul cu pijamale în dungi», de John Boyne şi «1984» de George Orwell.” Cărţile din copilărie de care antreprenoarea îşi aminteşte cu drag sunt cele ale lui Mark Twain – «Aventurile lui Tom Sawyer şi Huckleberry Finn» – deoarece, spune ea, „cred că mă regăseam în caracterul rebel al personajelor, mă atrăgeau curajul de a se aventura, oarecum inconştient, şi prietenia pe care se bazau întotdeauna.”

O altă carte care i-a înfrumuseţat anii copilăriei este «Heidi, fetiţa munţilor», de Johanna Spyri, pe care mi-o citea sora mea pe vremea când încă nu mergeam la şcoală.”

În prezent citeşte „Delivering happiness”, de Tony Hsieh, iar scriitorul pe care s-ar bucura să-l întâlnească este Daniel Goleman, de la care ar vrea să afle cum şi dacă se schimbă practica în inteligenţa emoţională în vremurile pe care le trăim. „Indiferent de contextul în care ne aflăm, mă bazez foarte mult pe echilibrul psiho-emoţional care mă ajută să mă bucur de viaţă, dar şi să depăşesc momentele dificile pentru a-mi creşte rezilienţa şi a-mi modera aşteptările.”

În opinia sa, cărţile care ar trebui să nu lipsească din biblioteca unui antreprenor sau om de business sunt: „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, a lui Steven Covey, şi „Musai List”, de Octavian Pantiş. „Sunt o persoană pragmatică, disciplinată, mereu în cautare de soluţii care să mă ajute să îmi folosesc timpul în cel mai eficient mod posibil şi acestea sunt cărţile la care revin constant pentru a mă recalibra.”

Antreprenoarea este de părere că impactul pe care o carte îl poate avea asupra ta depinde şi de momentul şi etapa în care te afli atunci când o parcurgi. În ceea ce o priveşte, consideră că „Învaţă să asculţi”, de Gary şi Joy Lundberg, este cartea care a influenţat-o într-o mare măsură, „fiind o carte despre valori importante pentru mine: respect, onestitate, autodezvoltare şi un ghid extrem de util despre cum să gestionezi relaţiile variate în care eşti implicat zi de zi, în viaţa profesională şi în cea personală”.

Lucia Costea spune că a parcurs cartea într-o perioadă de transformări importante atât în cadrul companiei, cât şi în viaţa personală, deoarece devenise de puţin timp mamă. „Am învăţat ce înseamnă să asculţi fără să judeci sau să încerci să găseşti soluţii la problemele celorlalţi şi cât de important este să pun accent pe validarea autentică a sentimentelor celorlalţi.”

Citeşte continuarea pe www.businessmagazin.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9485
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9479
Azi: 4.5545
Diferență: -0,1075
Ieri: 4.5594
Azi: 5.6239
Diferență: -0,0853
Ieri: 5.6287
Azi: 4.9726
Diferență: 0,0624
Ieri: 4.9695