Profesii

Business Magazin. Cine este Mike Makar, un american care ajuns să conducă MassMutual România, centrul global de servicii al gigantului american de asigurări

Mike Makar, head al companiei MassMutual Romania: MassMutual este o companie americană de asigurări care operează pe piaţa locală două centre globale de servicii – la Bucureşti şi la Cluj - unde sunt dezvoltate produse digitale şi soluţii tehnologice pentru compania-mamă.

Autor: Ioana Matei

23.04.2023, 16:01 182

Americanul Mike Makar a ştiut dintotdeauna că vrea să îşi construiască o carieră în domeniul tehnologiei, astfel că şi-a urmat cu perseverenţă visul de a conduce un business în domeniu. Mai puţin predictibilă a fost însă mutarea sa în România, unde a decis să rămână pentru a-şi urma acest vis. De aproximativ trei ani conduce MassMutual Romania, centrul global de servicii al companiei americane de asigurări cu acelaşi nume, iar după ce a fost nevoit să pună bazele celor două birouri de aici aproape exclusiv „prin Zoom”, a decis ca prezenţa sa fizică în  ţara noastră să fie cât se poate de permanentă.

Mike Makar a vrut să lucreze în domeniul tech dintotdeauna. Chiar şi în perioada facultăţii, visa să fie, printre altele, pilot, dar a ajuns să aleagă tehnologia pentru că îi place, de asemenea, businessul. „Pentru mine, a fost drumul potrivit pentru că am putut să văd puterea tehnologiei informaţiei, iar când eşti motivat şi perseverent în urmarea pasiunilor tale, poţi găsi calea care ţi se potriveşte cel mai bine”, spune el. A acumulat peste 15 ani de experienţă în software development şi tehnologia informaţiei, dintre care aproape 10 ani în cadrul World Bank Group ca senior IT manager, acesta fiind şi rolul pe care l-a avut înainte de funcţia actuală. Şi chiar dacă şi-a anticipat parcursul profesional datorită pasiunii pentru tehnologie, nici prin gând nu i-ar fi trecut că se va muta în România, ţară despre care nu ştia prea multe când a ajuns aici în vara anului 2019, din rolul de head al companiei MassMutual Romania. „Când MassMutual a decis să exploreze baza de talente din Europa, căutam un loc care să ofere forţă de muncă bine educată şi foarte calificată, să fie un centru de tehnologie în creştere, să aibă stabilitate geopolitică, internet de mare viteză şi o cultură construită în jurul ştiinţei şi tehnologiei. Când am deschis cele două birouri MassMutual din România, în Bucureşti (august 2020) şi Cluj (martie 2021), eram chiar în mijlocul pandemiei şi a trebuit să punem bazele companiei complet de la distanţă - angajându-ne colegi la distanţă şi aducând echipa de management împreună. Nu am putut călători în România din cauza pandemiei şi a interdicţiilor de călătorie, aşa că a trebuit să facem totul online prin întâlniri Zoom. Am reuşit să călătoresc în România la 15 luni după acel moment şi atunci am reuşit în sfârşit să întâlnesc echipa pentru prima dată”, îşi aminteşte el. După doi ani, MassMutual România a crescut la peste 350 de angajaţi: „Uitându-mă înapoi la începutul nostru şi la unde suntem acum, trebuie să spun că sunt mândru şi recunoscător pentru şansa de a fi aici şi de a lucra cu o echipă fantastică, de-abia aştept să văd ce vom realiza împreună în continuare”. 

De altfel, el consideră că principalele realizări, dar şi provocări ale carierei sale ţin de stabilirea celor două birouri de aici:  „Să pui bazele unui nou business aduce mereu provocări, dar să faci asta în perioada pandemiei şi de pe un alt continent este ceva cu totul diferit. De aceea sunt incredibil de mândru de una dintre principalele mele realizări: să punem bazele MassMutual Romania în perioada pandemiei şi să prosperăm într-o piaţă extrem de competitivă. A fost o provocare imensă, dar am fost capabili să navigăm printre obstacole şi să ne stabilim ca unul dintre jucătorii cheie din industrie. A trebuit să ne adaptăm rapid la noi modalităţi de lucru, de la remote onboarding la întâlniri de echipă virtuale, a trebuit, de asemenea, să fim inovatori şi strategici în abordarea noastră legată de construcţia relaţiilor cu partenerii noştri şi de atragerea oamenilor talentaţi care să se alăture organizaţiei noastre. În cele din urmă, munca noastră a fost răsplătită şi am fost capabili să creştem şi să ne realizăm scopurile în pofida dificultăţilor. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a face parte din această călătorie extraordinară şi pentru echipa extraodinară cu care pot să lucrez”.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO