Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Irene Shvakman o ucraineancă din Statele Unite, împreună cu un brazilian, să lanseze în România şi Polonia o aplicaţie(Mokka) de plată de tip buy now pay later

Autor: Alexandra Matei

10.07.2022, 22:01 807

România face parte dintr-un trend global, în care  „buy now, pay later” (BNPL) devine un „must have” atât pentru retaileri, cât şi pentru generaţiile tinere – GenZ şi milenialii –, care sunt din ce în ce mai digitalizate. Irene Shvakman, o ucraineancă din Statele Unite, se află în spatele serviciului Mokka, ce a lansat simultan în aprilie, în România şi Polonia, o aplicaţie mobilă, disponibilă atât pe iOS, cât şi pe Android, prin intermediul căreia clienţii îşi pot achita cu serviciul BNPL cumpărăturile. Ea spune că întreaga carieră, începută la 21 de ani, şi-a construit-o cu gândul de a dezvolta regiunea din care a plecat.

Irene Shvakman, cofondatoarea companiei ruseşti Revo Technologies, fintech înfiinţat în urmă cu zece ani şi prezent pe piaţa din România de anul trecut, este una dintre persoanele importante care se află în spatele serviciului buy now, pay later (BNPL) Mokka. Serviciul a fost lansat de ea şi de Fernando Dias Da Silva, un om de afaceri din Brazilia. Compania are acţionariat cipriot şi luxemburghez şi oferă retailerilor din regiune o soluţie de finanţare instantanee si „nebirocratică” pentru clienţi, spun reprezentanţii acesteia, disponibilă atât online, cât şi offline, care acoperă astfel nevoile de plată amânată ale consumatorilor pe toate canalele de vânzare ale comercianţilor. Totul se întâmplă digital – fără hârtii, fără carduri din plastic şi, cel mai important, în maximum treizeci de secunde. Irene Shvakman este de origine ucraineană, însă a emigrat în SUA pe vremea când era adolescentă. Ea şi-a început cariera la doar 21 de ani şi s-a dedicat întru totul tehnologiei, în contextul transformărilor economice care au avut loc.

Înainte de a fonda Revo Technologies, compania care deţine brandul Mokka, alături de Fernando Dias Da Silva, Irene a fost partener principal la McKinsey & Company, unde a condus activitatea McKinsey cu instituţii financiare importante din Europa Centrală şi de Est, Rusia şi ţările CIS. Fernando Dias Da Silva, afirmă ea, este unul dintre cei mai experimentaţi ofiţeri de risc – aşa că,  timp de mulţi ani în cariera sa, a lucrat la modul de gestionare a riscului în finanţarea consumatorilor. „Fără acest tip de competenţă şi experienţă mi s-ar fi părut aproape imposibil să încep o afacere ca Revo”, a menţionat aceasta. Irene Shvakman deţine un MBA de la Harvard Business School şi o licenţă în biochimie de la Brown University din SUA. „Sunt o persoană destul de curioasă, care pur şi simplu aduce multă energie în orice face. Sunt extrem de pasionată de tehnologie şi de servicii financiare. Întreaga mea carieră s-a concentrat pe această regiune, pe Europa Centrală, de unde sunt eu. Mi-am dedicat cariera lucrului în regiune, pentru a ajuta la transformarea ei şi la construirea economiei”, a povestit ea pentru Business Magazin.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO