Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Vlad Dicu, un absolvent de fizică biomedicală la Amsterdam să fie investitor pe bursele străine şi ce portofoliu şi-a construit: „Mă consider un investitor top-down”

Vlad Daniel Dicu: „Piaţa bursieră este locul în care companiile devin disponibile pentru oricine doreşte să deţină o mică parte din ele. Este un loc în care analiza datelor, studierea informaţiilor financiare sau înţelegerea comportamentelor celorlalţi pot fi folosite pentru a profita de oportunităţi financiare, dar, în acelaşi timp, un loc în care pot dispărea averi, din cauza lăcomiei excesive sau a imprudenţei. Dincolo de toate acestea, este un loc în care companiile pot găsi capitalul necesar pentru a-şi alimenta creşterea, iar cei care oferă acest capital pot, la rândul lor, să culeagă roadele.”

Autor: Tibi Oprea

14.01.2024, 14:31 1474

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de BUSINESS Magazin.


Vlad Dicu a plecat din Sibiu să studieze fizică biomedicală în Amsterdam, dar azi este business analyst la o companie internaţională şi investitor pe pieţele de capital globale. De ce alege SUA şi China în detrimentul Europei şi României, cum vede scăderea portofoliului în 2022 şi 2023, la ce sectoare se uită şi ce strategie are, în rândurile următoare.

Am început să investesc în timpul pandemiei, mai ales din curiozitate şi din cauza timpului liber pe care îl aveam la dispoziţie. Întrucât se întâmplau atât de multe evenimente pe burse şi informaţiile veneau din toate direcţiile, m-am gândit că acela era momentul perfect pentru a începe să investesc”, povesteşte Vlad Daniel Dicu, la bază inginer medical, dar în practică business analyst. Din Sibiu, oraşul în care s-a născut, Vlad a ajuns în oraşul european al bicicletelor, Amsterdam, pentru a studia la Universitatea Vrije. Are un master în tehnologie şi fizică biomedicală, dar în prezent, la 26 de ani, este analist de afaceri la o companie internaţională. „Deşi activitatea mea are puţine corelaţii cu pieţele bursiere, experienţele mele de investitor, cunoştinţele financiare şi analiza obiectivă mă ajută cu siguranţă, mai ales atunci când sunt implicat în deciziile strategice”, spune Vlad, adăugând că investiţiile au început ca un hobby şi s-au transformat încet-încet într-o pasiune. „Este o pasiune care uneori ocupă mai mult timp decât un loc de muncă cu normă întreagă. Din fericire, nu îmi răpeşte din energie, deoarece mă bucur din plin să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în lume şi să văd cât de interconectat este totul”, continuă el. Vlad a mai fost activ pe piaţa bursieră în trecut, dar în septembrie 2020 a decis să se alăture comunităţii eToro, acolo unde mărturiseşte că a devenit investitorul de astăzi. În prezent există aproximativ 50 de persoane care îi copiază portofoliul cu peste 50.000 de dolari şi 1.600 de persoane care-i urmăresc activitatea şi articolele pe care le scrie. „Discut şi dezbat zilnic cu alţi investitori populari de pe platformă şi cred cu adevărat că acesta este unul dintre principalele motive pentru care am reuşit să învăţ atât de multe într-o perioadă atât de scurtă de timp”, explică investitorul.

Am fost curios să aflu de ce un român preferă să-şi pună economiile pe o bursă externă. Deşi în creştere în ultimii ani, investiţiile la Bursa de la Bucureşti sunt încă la un nivel scăzut în comparaţie cu alte ţări occidentale, iar acest fapt, spune Vlad, este cauzat în primul rând de lipsa educaţiei financiare şi a culturii financiare, care alimentează frica preconcepută că investiţiile nu sunt accesibile tuturor. „În plus, cred că piaţa bursieră locală nu are o ofertă atât de atractivă, deoarece numărul de acţiuni este destul de limitat, iar volumele tranzacţionate sunt scăzute, în comparaţie cu alte pieţe internaţionale. Acestea sunt, în opinia mea, principalele motive pentru care mulţi investitori români se concentrează pe alte pieţe. Cred că ar fi grozav dacă firmele româneşti care devin mari pe scena internaţională, cum ar fi UiPath, ar căuta şi ele o listare secundară la BVB. Acest lucru ar ajuta ca piaţa să devină mai atractivă”, consideră investitorul.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO