Profesii

Business Magazin. Harry Meintassis: Ce nu învăţăm în şcolile de afaceri

Business Magazin. Harry Meintassis: Ce nu învăţăm în...

Autor: Business Magazin

14.01.2024, 18:16 141

Cum ar trebui să gândim despre viitor? Şi ce responsabilitate purtăm ca lideri pentru a construi o lume mai bună? Lumea în care trăim se află într-o fază de transformare - cu multiple crize - economice, culturale, geopolitice, ecologice, de sănătate mintală. Da, am realizat progrese materiale şi tehnologice uimitoare - şi avem multe motive să ne bucurăm. Dar chiar acum, suntem într-un punct de cotitură. Generaţia Z se confruntă cu probleme de bunăstare mentală şi emoţională, având niveluri mai mari de depresie decât oricare altă generaţie. Mulţi sunt dezamăgiţi de „starea lumii” (de exemplu, criza climatică). Nu cred că şcolile şi comunităţile lor i-au pregătit corespunzător pentru viitor. Ei caută un nou scop. Încrederea se prăbuşeşte în întreaga lume în guvernele noastre, mass-media, educaţie şi structurile sociale. Mizele nu au fost niciodată mai mari. Suntem pregătiţi să gestionăm această „metacriză”? Ca lideri, sarcina noastră este să construim un mâine mai bun. Să cultivăm „spiritul” progresului şi speranţei. Aş spune că liderii, la orice nivel, ar trebui să se vadă pe ei înşişi ca administratori ai civilizaţiei noastre umane. Ei trebuie să vadă mai mult decât alţii şi să vadă înainte de alţii. Avem nevoie de o conversaţie diferită – despre umanitate şi viaţă, într-un mod mai profund, mai plin de însemnătate.

1. Avem nevoie de o poveste mai bună

Povestea este un cadru extrem de puternic pentru a înţelege cine suntem - de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Ea dezvăluie cine putem fi la cea mai înaltă potenţă - luptele noastre, mântuirea şi creşterea noastră. Ea îşi înalţă spiritul. Povestea este teatrul sufletelor noastre. Ne energizează şi ne uneşte social şi psihologic. Acest aspect este foarte diferit de analiza tehnică sau declaraţiile de strategie predate în şcolile de afaceri. Trebuie să construim o poveste mai bună, ancorată în speranţă şi optimism, nu în cinism, disperare sau indiferenţă. Misiunea ta ar trebui să fie de a face imposibilul posibil. De a găsi ceva pentru care ai muri şi pentru care ai trăi. Apoi, ai nevoie de o busolă morală pentru a avansa. Care sunt valorile tale cel mai adânc înrădăcinate? Ce înseamnă autenticitatea în viaţa ta? La ce preţ eşti dispus să plăteşti pentru a face alegerile corecte? Cum îşi serveşte proiectul umanitatea? Leadershipul este o poveste de speranţă, sacrificii şi aventură. Există posibilităţi şi oportunităţi nesfârşite, însă realizarea unei acţiuni mari şi curajoase necesită muncă grea, riscuri, obstacole, reporniri... Dar, aşa cum spunea Nietzsche, „Dacă ai un motiv, poţi suporta orice mod”.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO