Profesii

Care sunt fricile românilor când vor să îşi schimbe locul de muncă: aşteptările salariale prea mari, angajările „pe pile” sau lipsa de încredere în veridicitatea anunţurilor de angajare

Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs

Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs

Autor: Cosmin Pirv

25.07.2023, 10:13 223

Aproape 6 din 10 respondenţi şi-au schimbat locul de muncă cel puţin o dată în ultimii doi ani, arată un sondaj realizat de eJobs. Specailiştii au analizat care sunt cele mai mari frici ale românilor atunci când vor să-şi schimbe jobul.

Cu 5,9 milioane de aplicări de la începutul anului şi până acum, 2023 se remarcă printr-o creştere a interesului candidaţilor pentru schimbarea jobului. Cel mai recent sondaj realizat de eJobs România arată, însă, că atunci când se află în pragul unei schimbări de carieră, românii resimt o serie de obstacole care fie îi împiedică să îşi găsească mai repede locul de muncă dorit, fie îi determină să amâne momentul schimbării.

„Din păcate, în cazul a 22% dintre respondenţi, încă mai există percepţia că joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”. 15,4% cred că au dificultăţi în a obţine jobul dorit pentru că au aşteptări salariale prea mari şi aproape la fel de mulţi nu au încredere că anunţurile de joburi sunt adevărate. Următoarele obstacole menţionate sunt lipsa de experienţă, numărul insuficient de locuri de muncă disponibile în piaţă sau faptul că ar avea nevoie de consiliere profesională, dar nu ştiu la cine să apeleze. 12% dintre respondenţi declară, pe de altă parte, că au încredere totală în ei înşişi şi că nu întrevăd niciun fel de problemă în calea lor spre obţinerea unui nou job”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.

Întrebaţi şi care sunt punctele forte pe care mizează atunci când vor să se angajeze şi ce cred că îi impresionează cel mai mult pe angajatori, mai mult de trei sferturi dintre participanţii la sondaj au pus experienţa pe primul loc. 66% se caracterizează ca fiind foarte muncitori şi cred că acesta este un alt aspect pe care angajatorii pun preţ. 57% mizează pe o încredere puternică în ei înşişi şi susţin că acesta ar fi principalul lor atu într-un interviu de angajare. 45% includ în lista punctelor forte studiile, 26% faptul că sunt carismatici şi 25% faptul că au un CV bine pus la punct. 22% spun că vârsta îi ajută în acest sens şi 20% cred că au şanse mai mari decât alţi candidaţi pentru că se pregătesc foarte bine înainte de orice interviu.

„Cei care, dimpotrivă, simt că nu se află în cel mai bun moment al parcursului lor profesional, spun că, în cazul intrării într-un proces de recrutare, ar fi dezavantajaţi de faptul că nu au suficientă încredere în ei, că au prea multă experienţă, argument asociat, de cele mai multe ori cu depăşirea pragului de vârstă de 45 de ani, că nu sunt suficient de comunicativi ori că nu au studii superioare. Candidaţii se mai simt traşi în spate de faptul că nu au competenţe digitale avansate sau că sunt prea tineri şi nu au acumulat experienţă în domeniul în care şi-ar dori să lucreze. Aproape 15% recunosc că sunt slab pregătiţi din punct de vedere profesional, iar acest lucru îi împiedică să se angajeze”, detaliază Ana Călugăru.

Realizarea CV-ului este un alt pas care ridică probleme pentru candidaţi. Astfel, cei mai mulţi se lovesc de faptul că au prea multă experienţă pe care nu ştiu cum să o comprime. 24% nu ştiu ce format de CV să folosească, în timp ce 20% spun că, dimpotrivă, au prea puţină experienţă, iar acest lucru le va face CV-ul să pară neconvingător.

„Chiar şi candidaţii cu experienţă au o serie de reţineri atunci când vine vorba de schimbarea jobului, mai ales când acest pas vine din direcţia lor şi presupune un efort de căutare şi apoi aplicări repetate. Cel mai des, se simt nesiguri pe ei şi cred că se vor autosabota din cauza emoţiilor, că vor fi discriminaţi pe criterii care ţin de vârstă, sex sau aspect fizic ori că se vor bloca în faţa unui recrutor prea direct sau lipsit de empatie. Poate mai puţin se întâmplă acest lucru în cazul candidaţilor care primesc în mod frecvent invitaţii la interviuri şi discuţii pentru o potenţială angajare”, punctează Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în luna iulie a acestui an, pe un eşantion de 1.350 de respondenţi. Dintre aceştia, 30,7% şi-au schimbat locul de muncă o singură dată în ultimii doi ani, 13,2% de două ori, 7,1% de trei ori şi 4,9% de patru ori sau mai mult. 44,1% nu şi-au schimbat jobul niciodată în intervalul de timp menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO