Profesii

Care sunt principalele provocări ale românilor în procesul de căutare a unui nou loc de muncă: În top se află creşterea salarială, bonusurile şi echilibru între viaţa personală şi muncă

Care sunt principalele provocări ale românilor în...

Autor: Andreea Tobias

27.02.2024, 10:40 37

Anxietăţile în creştere îi determină pe români să aleagă locuri de muncă care le conferă sentimente de siguranţă şi stabilitate pe termen lung. Topul aşteptărilor legate de locul de muncă include creşterea salarială, beneficiile suplimentare motivante şi echilibrul între serviciu-viaţă personală.

Conform celui mai recent studiu ce evaluează dinamica pieţei muncii din ultimul an, realizat de Reveal Marketing Research în parteneriat cu OLX Locuri de Muncă, pe fondul anxietăţilor în creştere, aşteptările angajaţilor de la un loc de muncă sunt definite de noţiunile de siguranţă, încredere şi seriozitate

Pentru 45% dintre respondenţi, evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influenţat negativ aşteptările şi preferinţelor referitoare la locurile de muncă. Astfel că, aspecte precum securitatea locului de muncă (33%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (31%) sau creşterea importanţei beneficiilor de sănătate (30%) au fost efectele cel mai des menţionate ale acestor evenimente.

Beneficiile de sănătate şi siguranţa la locul de muncă sunt importante într-o măsură semnificativ mai mare pentru 42% dintre reprezentanţii Generaţiei Baby Boomer (peste 58 ani).

În ceea ce priveşte aşteptările salariale, în prezent, majoritatea lucrătorilor din zonele blue şi grey collar se aşteaptă la un salariu lunar cuprins între 3001 şi 4000 RON (28%) sau între 4001 şi 5000 RON (25%) atunci când încep să caute un nou loc de muncă.

Mobilitatea profesională este influenţată în primul rând de dorinţa de a obţine venituri mai mari (61%) şi reflectă nevoia generală a oamenilor de schimbare şi avansare profesională

70% dintre români îşi schimbă locul de muncă la mai mult de 3 ani. Ca tendinţă, cei din Generaţia Z (18-24 ani), îşi caută mai frecvent locuri de muncă la mai puţin de 2 ani (27% vs. 13% total eşantion)

Principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creşterea salariului şi alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunităţile de dezvoltare profesională (44%) şi îmbunătăţirea abilităţilor profesionale (38%). În ceea ce priveşte provocările în procesul de căutare a unui nou loc de muncă, găsirea oportunităţilor potrivite (58%), încrederea în companie/ angajator (46%) şi procesul dificil de aplicare şi selecţie (33%) sunt cele mai des menţionate bariere.

În plus, specialiştii în HR ţin să evidenţieze faptul că în rândul angajaţilor blue/ grey collar există o tendinţă în creştere de a-şi căuta locuri de muncă sezoniere în industrii cu cerere fluctuantă a forţei de muncă (ex. construcţii, turism, agricultură sau alte servicii sezoniere), iar în timpul sezonului rece caută mai degrabă locuri de muncă ce le oferă o mai mare stabilitate.

Stabilitatea locului de muncă (85%) şi beneficiile pe termen lung, cum ar fi măririle salariale, bonusurile etc. (84%) sunt factorii cheie care îi determină pe angajaţi să rămână la actualul loc de muncă.

Munca în străinatate continuă să fie privită ca o oportunitate de către 6 din 10 angajaţi blue/ grey collar

63% dintre respondenţi au luat în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate sau de a se muta în altă ţară în căutarea unui loc de muncă, având în vedere atracţia pentru salarii mai mari (42%), stabilitatea economică (30%) şi condiţiile de muncă mai bune (29%). Datele studiului relevă faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani (Generaţia Z) sunt cei mai deschişi în a lua în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate (76%).

Mai mult decât atât, motivaţia de a-şi căuta un loc de muncă în străinătate pentru a obţine venituri mai mari este mai puternică (47%) în cazul reprezentanţilor Generaţiei Y (28-46 ani).

Canalele de recrutare cel mai des utilizate de angajaţi pentru a găsi un loc de muncă potrivit sunt site-urile de joburi (67%), recomandările din partea cunoscuţilor (60%), site-urile angajatorilor (57%) şi platformele de social media – Facebook, LinkedIn etc. (56%).

Principalele motivaţii pentru care lucrătorii blue/ grey collar utilizează frecvent aceste canale de recrutare constau în: accesul facil şi rapid la informaţiile necesare despre locurile de muncă (72%) şi diversitatea oportunităţilor de angajare (63%). În contrast, principalele bariere sunt reprezentate de lipsa de încredere în eficacitatea canelelor (62%) şi lipsa de familiaritate cu aceste metode de recrutare (57%).

Potrivit specialiştilor în HR, site-urile de recrutare sunt apreciate în primul rând pentru profesionalism şi simplitate, în timp ce recomandările conturează o imagine mai clară şi transparentă asupra unui potenţial nou loc de muncă.

În timpul procesului de recrutare, angajaţii îşi pierd adesea interesul dacă oferta salarială este sub nivelul aşteptărilor (73%), în special în rândul reprezentanţilor Generaţiei X (47-58 ani), cu un procent de 79%.

De asemenea, interesul poate scădea şi dacă cerinţele job-ului sunt considerate excesive sau nerealiste (48%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO