Profesii

Ce salarii au şi cum sunt aleşi şefii celor mai mari spitale din ţară, cu 900-1.000 de paturi şi 2.000 de angajaţi. Salariile şefilor de spitale de stat sunt în medie de 2.000 de euro net lunar

Autor: Ramona Cornea, Georgiana Mihalache

25.02.2024, 16:01 2309

Managerii şi directorii medicali ai unui spital de stat conduc activitatea unităţii medicale şi se ocupă de întreaga strategie de dezvoltare a spitalului În ciuda salariilor mari, cazurile de corupţie la vârful unor spitale mari au zguduit în ultimii ani sistemul medical.

Un manager de spital sau director medical al unui spital mare de stat ajunge la peste 2.000 de euro net lunar, dublu sau chiar tiplu faţă de salariul mediu net din judeţul unde îşi desfăşoară activitatea.

Ziarul Financiar a analizat declaraţiile de avere ale managerilor şi directorilor medicali ai celor mai mari spitale de stat din judeţele mari ale ţării. Demersul jurnalistic nu este unul exhaustiv şi nu repezintă un clasament. Salariile publicate în declaraţiile de avere sunt cele nete, aşa cum este menţionat în ghidul de completare al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Managerii spitalelor publice, alături de directorii medicali, au în atibuţii să controleze activitatea din spital, să se asigure că personalul me­dical are resur­sele necesare şi să elaboreze planuri de dezvoltare a unităţii medicale pe care o conduc.

Totuşi, pacienţii se plâng deseori de condiţiile din spitalele de stat, de la cele de igienă, la lipsa de resurse medicale, iar atenţia cade pe şefii spitalelor pentru modul în care unitatea medicală este gestionată.

În plus, doar în ultimii ani au apărut cazuri răsunătoare de corupţie la nivelul conducerii spitalelor mari din Bucureşti şi din ţară, cu acuzaţii de şpagă luată de şefi de spitale.

Un caz recent, din toamna lui 2023, l-a vizat pe managerul Spitalului Colen­tina, George Mirel Cris­tescu, acuzat de procurori că a dat mită de 20.000 de euro lui Cristian Plută, direc­tor adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru a fi numit la conducerea spitalului din Capitală.

Sorin Paveliu, expert în politici publice, susţine că managerii spitalelor nu au libertatea de a creşte performanţa unităţilor medicale, în condiţiile în care 70% din bugetul spitalului merg spre salarii, iar proiectele de investiţii depind de conducerea politică a consiliului local care administrează spitalul.

„Salariile managerilor ar trebui să fie cu mult mai mari, dar nu li se cere să fie manageri. Problema este că nu li se dau competenţe manageriale adevărate, ei sunt, în marea majoritate, manageri în unităţi bugetare care produc facturi, iar indicatorii de performanţă sunt greu de realizat. Ei nu au libertatea de a-si creşte performanţa. Posibilităţile de retehnologizare nu sunt în mâna managerului. Dacă nu are trecere la conducerea politică, nu are posibilităţi de dezvoltare. Titlul corect este de administrator, nu de manager”, crede Sorin Paveliu.

El a adăugat că un manager al unui spital mare, cu 900-1.000 de paturi, gestionează un colectiv de 2.000 de angajaţi, iar liderul de facto al spitalului este consiliul local.

„În ţările civilizate, trebuie să faci o şcoală de manageri, care durează trei ani, dar oamenii aceia chiar manageriază, pot aplica în practică şi rezultatele sau pierderile pot fi legate de activitatea lor”, a mai spus Sorin Paveliu.

 

Cum se desfăşoară concursurile de manager de spital

Sorina Faier, managing partner al com­paniei de executive search Elite Searchers, a explicat că, în cazul managerilor de spitale, se organizează concursuri, iar condiţiile de participare sunt publice. La spitalele universitare, de regulă, profesorii au mai multe şanse de a deveni directori.

„În general, dacă există un candidat potrivit, i se oferă în primă fază un post temporar de trei luni, iar dacă nu performează după această perioadă, se scoate postul la concurs.

De obicei, candidaţii vin din afara spitalului pe criteriul ca ştiu mai mult management pentru a gestiona mai bine fondurile europene. Intervievaţi vor fi toţi cei care se înscriu la concurs, dar pentru manager de spital interimar se iau in considerare doi - trei candidaţi. Importantă este experienţa şi să se potrivească cu nevoile spitalului din acel moment”, a spus Sorina Faier.

Ea a adăugat că salariul variază între 9.500 şi 12.000 de lei net, dar pot ajunge şi la 40.000 de lei net, iar diferenţa vine din categoria în care se încadrează spitalul, sporuri, unde este cazul.

Spre deosebire de unităţile private, cele de stat nu lucrează cu firme de recrutare pentru a găsi un candidat la funcţia de manager.

„Sectorul public nu joacă după regulile din sectorul privat şi nici nu foloseşte aceleaşi canale de recrutare. Există într-adevăr platforma posturi.gov.ro unde apar joburi în sectorul medical şi acesta este un progres al ultimilor ani. Joburile de manager sunt publicate şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Se organizează aparent concursuri cu diferite probe: dosar « cu şină » (conţinând o sumedenie de diplome şi documente, inclusiv cursuri de perfecţionare în management sanitar, şi totul depus la secretariat, ca în vremuri demult apuse în privat), examen scris şi interviu, dar nu cunoaştem ca agenţii de recrutare din piaţă să fie solicitate pentru misiuni de acest tip. Este păcat că piaţa publică şi cea privată nu sunt conectate în niciun fel, întrucât se instituie astfel caste de salariaţi”, a spus Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO