Profesii

CEO Adecco: Angajatii romani ar trebui sa fie mai putin agresivi

CEO Adecco: Angajatii romani ar trebui sa fie mai putin agresivi

Federico Vione, CEO al Adecco pentru Europa de Est, Rusia si Balcani

14.09.2008, 17:20 222

Mobilitatea prea mare a angajatilor, care se muta foarte des dintr-un loc in altul pentru un salariu mai mare, duce la mari carente de experienta. 

Angajatii romani ar trebui sa fie mai putin agresivi in ceea ce priveste mutarile dese care au ca scop cresterea salariilor, obtinand in acest fel mai mult pentru a-si dezvolta abilitatile profesionale.

"Vedem multi oameni tineri care cauta in permanenta salarii mai mari si acest lucru poate atrage dupa sine riscuri mari. De ce? Pentru ca multe dintre companiile multinationale sunt pregatite sa plateasca mai mult pentru persoanele talentate. Cu toate acestea, cand aceste persoane ajung la un anume nivel trebuie sa aiba experienta pentru a justifica un pachet salarial mare", a declarat intr-un interviu acordat ZF Federico Vione, CEO pentru Europa de Est si Balcani al Adecco, cea mai mare companie de recrutare din lume, cu afaceri de 21 mld. euro anul trecut.

In opinia lui Vione, angajatii romani ar trebui sa fie mai putin agresivi in ceea ce priveste mutarile dese ce au ca scop cresterea salariilor, obtinand, in acest fel, mai mult timp pentru a-si dezvolta abilitatile profesionale

Mobilitatea reprezinta o problema si pentru companii, care ajung sa nu mai poata justifica in fata actionarilor costurile cu anumiti angajati care nu aduc niciun fel de valoare adaugata afacerilor.

"Daca de la 24 de ani stai un an intr-o companie, un an in alta, ajungi la 30 de ani sa ai un pachet salarial foarte bun, dar putina experienta. Acest lucru in conditiile in care toata lumea se asteapta ca la 30 - 35 ani sa ai suficient de multa experienta. Un an intr-o companie nu este suficient pentru a capata know-how", spune Vione, care este de parere ca la 25 de ani este de inteles daca nu ai experienta, insa la 30-35 de ani lipsa experientei devine "de neacceptat". Angajatii care ajung la 35 de ani dupa mutari succesive de pe un job pe altul, fapt care se concretizeaza in lipsa unei experiente profesionale solide, sunt greu de angajat pentru ca au pretentii salariale nejustificate. Sigura solutie pentru astfel de angajati este sa ceara mai putini bani.

O alta tendinta pe care o remarca CEO-ul Adecco este migratia directorilor din estul continentului catre partea de vest a Europei, principalul motiv fiind pachetul salarial.

"Daca ne uitam la directori, acestia se muta des pentru oportunitati mai bune, din Europa de Est catre Europa de Vest. Insa acest lucru este valabil peste tot. Se muta si in Africa daca exista un job care le place", mai spune Vione, care coordoneaza activitatea Adecco in tari ca Romania, Rusia, Polonia, Slovacia, Turcia sau Israel.

Mobilitatea se resimte si la nivel de personal necalificat. Adecco, ca si companie de recrutare, joaca un rol important in cadrul acestui fenomen, ajutand oamenii sa se mute din Polonia, Slovacia, Ungaria catre Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Olanda, unde pot avea salarii mult mai mari si conditii de trai mai bune. "Ne confruntam cu o noua tendinta care a inceput acum cativa ani. Muncitorii polonezi din Marea Britanie se intorc in Polonia. Unii inca mai pleaca in strainatate, dar multi se intorc pentru ca salariile au inceput sa creasca si in Europa de Est. De asemenea, tinerii talentati sunt din ce in ce mai apreciati, iar companiile multinationale pot sa ii plateasca aproximativ la fel ca in Marea Britanie", spune Vione. Mai mult, costul vietii in Polonia este mai scazut, iar companiile investesc din ce in ce mai mult in oameni. 

Cat priveste sumele pe care le platesc companiile romanesti pentru a aduce manageri expati in tara, Vione spune ca acestea variaza de la 80.000 pana la 250.000 - 300.000 de euro, in functie de tipul companiei, incepand de la o organizatie de tip start-up si pana la banci. De asemenea, in industria serviciilor costurile sunt mai ridicate. Totodata, salariile managerilor se situeaza la aproximativ acelasi nivel cu cele din regiune, exceptie facand Turcia si Rusia.

"In Moscova si in Istanbul, pachetele salariale ale managerilor si ale middle managerilor sunt mai mari fata de celelalte tari din regiune, intrucat in aceste orase si costul vietii este mai ridicat", explica Vione.

In alta ordine de idei, Romania este una dintre tarile din Europa unde salariile cresc cel mai repede.

"Putem observa in mod clar ca salariile cresc cu 20% pe an, iar acest procent este mult peste media altor tari. Acum doi - trei ani Romania era la coada clasamentului, pe primele locuri fiind Cehia sau Budapesta", mai spune CEO-ul.

Pe de alta parte, specific Europei de Est este faptul ca angajatii pot ajunge mult mai repede sa ocupe pozitii de top.

"In Europa de Est evolutia carierei este mult mai rapida. Exista manageri sau directori care au varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, lucru care ar fi absolut imposibil in Europa de Vest", explica Vione, precizand ca in Occident trebuie sa ai mult mai multi ani de experienta ca senior pentru a promova, iar companiile au o traditie mai indelungata pe aceste piete.

Totodata, daca acum cinci - sase ani, tari ca Cehia sau Ungaria erau principalele locuri pe care investitorii europeni le urmareau pentru a deschide afaceri sau pentru a construi fabrici noi, in prezent dezvoltatorii percep aceste piete ca pe unele foarte dezvoltate, unde este dificil sa patrunzi. Din acest motiv isi indreapta atentia catre Romania sau Ucraina. 

Pe plan local, afacerile Adecco reprezinta aproximativ 5% din veniturile Europei de Est si Balcani. La nivel global, compania a avut anul trecut afaceri de peste 21 de miliarde de euro.

"Deocamdata, proportia pe care o aduce Adecco Romania la afacerile grupului nu este foarte mare in comparatie, dar daca ne uitam in zona aceasta are o contributie foarte importanta. Din moment ce creste foarte repede, suntem foarte fericiti si foarte satisfacuti de felul in care se dezvolta Adecco Romania si de felul in care se dezvolta piata in sine", a explicat Vione, care recunoaste ca faptul ca apreciaza managementul local al companiei influenteaza si perceptia sa despre managerii romani in general pe care ii vede entuziasti si deschisi.

Pentru Adecco, criza fortei de munca este o chestiune cu doua taisuri, avand o parte negativa, dar si una pozitiva. Partea cea mai dificila este faptul ca oamenii care vor sa munceasca sunt din ce in ce mai greu de gasit. Partea buna insa este faptul ca mai toate organizatiile au nevoie de servicii de recrutare in aceste conditii.

"Peste tot in lume exista un razboi al talentelor, ceea ce inseamna ca toate companiile cauta in permanenta oameni cu potential ridicat, cu bune abilitati, cu cunostinte. Europa de Est nu face o exceptie si nici Romania. As spune chiar ca este putin mai dificil in Romania pentru ca exista mai putin companii care se lupta cu adevarat unele cu altele pentru a recruta si atrage cei mai buni oameni de pe piata", este de parere CEO-ul.

Despre faptul ca Adecco a renuntat la compania de software IP Devel pe care o achizitionase acum doi ani, Vione spune ca aceasta a fost o achizitie de succes, insa, in timp, serviciile furnizate de IP Devel nu au fost in linie cu ceea ce-si dorea compania de recrutare. Din acest motiv, IP Devel a fost vanduta catre compania suedeza Enea la inceputul acestui an.

Pe viitor, Adecco isi doreste sa mai faca achizitii in tari ca Rusia, Cehia sau Ucraina, dar si in Romania, unde compania ocupa pozitia de lider cu o rata de crestere anuala de 32 - 36%. Astfel, reprezentanta locala a companiei este deschisa la achizitii, desi nu exista un target specific.

In primele sase luni ale anului, cand inca mai exista IP Devel in portofoliul companiei, Adecco Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 12,8 mil. de euro si un profit de 1,1 mil. de euro. Pana la sfarsitul anului, aceasta cifra se va dubla, potrivit estimarilor lui Vione.

"Suntem in linie cu planul de buget pe anul acesta. Mai mult, in lunile iulie si august am fost mult deasupra planului nostru initial. Suntem foarte satisfacuti de echipa noastra din Romania si suntem increzatori ca vom avea o evolutie pozitiva in tara", a mai spus Vione.

 
Adecco in Romania
  • Afaceri de 19,6 mil. euro si un profit net de 750.000 de euro in 2007
  • 12,8 mil. euro cifra de afaceri si 1,1 mil. euro profit in primul semestru al acestui an
  • Afacerile de pe plan local reprezinta 5% din veniturile din Europa de Est si zona Balcanilor.
 
Adecco in lume
  • Afaceri de 21 de miliarde de euro in 2007
  • Profit de 137 de milioane de euro in primele trei luni ale anului
  • Peste 7.000 de birouri in 60 de tari
  • Peste 37.000 de angajati full-time
  • Mai mult de 150.000 de clienti
 
 
Ce crede CEO-ul Adecco despre piata locala
  • Angajatii romani ar trebui sa fie mai putin agresivi in ceea ce priveste mutarile dese care au ca scop cresterea salariilor.
  • In Europa de Est evolutia carierei este mult mai rapida. Exista manageri sau directori care au varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, lucru care ar fi absolut imposibil in Vest.
  • Mobilitatea reprezinta o problema si pentru companii, care ajung sa nu mai poata justifica in fata actionarilor costurile cu angajatii care nu aduc valoare adaugata afacerilor.
  • Cu cresteri salariale de 20% pe an, Romania este una dintre tarile din Europa unde salariile avanseaza cel mai repede.
  • Angajatii care ajung in la 35 de ani dupa mutari succesive de pe un job pe altul sunt greu de angajat pentru ca au pretentii salariale nejustificate.
  • Companiile romanesti platesc intre 80.000 si 250.000 - 300.000 de euro pentru a aduce manageri expati in tara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO