Profesii

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 1,2 miliarde de euro anul trecut, adică la 10% din bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 1,2...

Autor: Mirabela Tiron

27.03.2023, 00:07 1439

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 5,9 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) anul trecut, în creştere cu 55% faţă de anul anterior, arată datele publice şi calculele făcute de ZF.

Altfel spus, anul trecut 10% din bugetul total al fondului naţional de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) s-au dus pe concediile medicale. În lipsa programelor de prevenţie şi a accesului la analize de bază, tot mai mulţi angajaţi absentează de la locul de muncă pe motive medicale.

Doar pentru incapacitate temporară de muncă au fost emise aproape 7 milioane de concedii medicale în 2021, în creştere cu 13%, cu 30 de milioane de zile decontate din bugetul Casei de Sănătate. La acestea se mai adaugă şi concediile pentru îngrijire copil bolnav şi alte tipuri de concedii, precum cel de risc la gravide.

Numărul acestor concedii medicale este însă în creştere constant în ultimii zece ani, fiind chiar de două ori şi jumătate mai mare faţă de numărul de certificate emise în urmă cu zece ani, arată calculele făcute de ZF, pe baza datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro