Profesii

Cu forţa de muncă ieftină pe cale de dispariţie, Europa de Est recurge la roboţi

Cu forţa de muncă ieftină pe cale de dispariţie,...

Autor: Catalina Apostoiu

12.03.2020, 00:05 703

Fabrica lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic, însă toată munca este făcută de roboţi. Muncitorii aproape au dis­părut, scrie Reuters.

Transformări similare sunt pe cale să fie înregistrate la liniile de producţie din întreaga aripă de est a Uniunii Europene în condiţiile în care salariile în creştere subminează reputaţia regiunii de bază de producţie ieftină. Proprietari de fabrici din Ungaria până în Cehia şi Polonia nu prea au de ales decât să investească în automatizarea proceselor de producţie dacă vor să rămână competitivi.

Sectorul manufacturier al regiunii s-a dezvoltat puternic de când UE s-a extins către est la mijlocul anilor 2000, însă recent creşterea economică puternică a dus la un deficit de muncitori şi creşteri salariale.

„Forţa de muncă umană este înlocuită de roboţi şi inteligenţă artificială nu numai în sectorul auto“, a declarat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.

Cifrele privind ocuparea forţei de muncă reprezintă un indicator al faptului că industria regiunii s-ar putea afla într-un moment de turnură.

În timp ce economia ungară a avansat cu aproape 5% anul trecut şi investiţiile din sectorul manufacturier au crescut în cel mai alert ritm din trei ani, sectorul a eliminat 23.000 de locuri de muncă. Datele din Cehia indică o pierdere anuală de aproape 1.000 de locuri de muncă în sector în T3, 2019, sugerând că rata de ocupare din sector a scăzut poate pentru prima dată din 2013 pe întregul an.

Deşi procesul de automatizare este deocamdată unul gradual, Josef Stredula, şeful Confederaţiei Sindicale Cehe, arată că pe baza unor estimări până la 10% din locurile de muncă ar putea dispărea.

Compania de recrutare Hays a remarcat recent că creşterile medii anuale salariale din Cehia, Polonia şi Ungaria de aproximativ 10% sunt mult mai mari decât în multe ţări vest-europene şi a estimat că aproape 5% din locurile de muncă din Ungaria ar putea fi automatizate în următorul deceniu.

„Este numai o chestiune de când va fi mai economic pentru majoritatea companiilor să înceapă automatizare la o scară mult mai mare“, arată David Marek, economist-şef Deloitte în Praga.

Federaţia Internaţională de Robotică (IFR) se aşteaptă ca vânzările de roboţi în marile economii est-europene să crească până în 2022, dar deşi admite că unele poziţii vor dispărea, nu anticipează un efect net major asupra ratei de ocupare a forţei de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO