Profesii

Cum i-a ajutat MBA-ul pe absolvenţii români ai şcolilor de afaceri din străinătate

Cum i-a ajutat MBA-ul pe absolvenţii români ai şcolilor de afaceri din străinătate

Autor: Adelina Mihai

19.05.2012, 12:08 3077

Absolvenţii programelor de MBA oferite de şcolile deafaceri din străinătate auavut curajul să "iasă" din business pentru un an saudoi pentru a urma cursurile unui program full time, au reuşit să obţină burse, chiar dacă au fost parţiale, şi auajuns să fie "vânaţi" deangajatori imediat după absolvire. De ce au ales programele din străinătate, care a fost cel mai mare câştig în urma absolvirii şi cum cred că sunt percepuţi de angajatori?

Sergiu Neguţ, proprietarul buticului de consultanţă SVP Consult şi fostul director general adjunct al operatorului de servicii medicale private Regina Maria, şi-a schimbat radical traiectoria în carieră după absolvirea MBA-ului oferit de şcoala de afaceri franceză INSEAD.

"Am absolvit INSEAD MBA în 2003 din dorinţa de a avea acces la cei mai buni profesori, cu cele mai noi şi inovative teorii de business pe care să le pot dezbate cu cei mai performanţi colegi. Şi, recunosc, pentru că eram decis să fac o schimbare în carieră şi doream opţiuni mai bune şi mai diverse, pe care o şcoală de top le oferă. Întradevă r, MBA-ul m-a ajutat în acest caz nu doar să-mi schimb jobul, ci şi industria cu totul (am intrat în farma) şi geografia (m-am mutat la Viena)", a spus el.

Neguţ mai spune că absolvirea MBA-ului i-a fost de folos încă imediat după absolvire, pentru că altfel nu ar fi avut ocazia să beneficieze de astfel de oportunităţi de joburi.

"Dar mai mult decât atât, nu aş fi fost nici pe departe la fel de pregătit să fac o segmentare pentru piaţa unui produs pe care o cunoşteam doar de câteva luni, un business plan pentru dezvoltare sau după întoarcerea în România să contribui la fel de radical la dezvoltarea şi transformarea organizaţională a Centrului Medical Unirea", a spus el.

După ce a absolvit programul, Neguţ a lucrat în cadrul Amgen din Elveţia, unul dintre cei mai mari producători de medicamente biotehnologice din lume (biotehnologia este una dintre cele mai avansate ramuri în industria de medicamente), şi apoi s-a întors în România la CMU.

Şi Răzvan Dumitru, senior consultant în cadrul firmei de consultanţă Roland Berger Strategy Consultants din Bucureşti a absolvit în 2010 cursurile programului de MBA al Tuck School of Business în cadrul Dartmouth (SUA), fără să aibă multă experienţă de lucru în domeniul corporate. "Urmând un program de MBA de 2 ani şi dorind să mă întorc în ţară după absolvire, am căutat să fac perioada de internship în România, ceea ce s-a şi întâmplat, la Roland Berger Strategy Consultants, unde m-am întors full time după absolvire. Am început să folosesc ceea ce am învăţat la MBA încă din perioada internshipului, aşa că pot spune că ceea ce se învaţă se foloseşte practic imediat ce ieşi din mediul academic", a mai spus Răzvan Dumitru.

Şi Amalia Bădescu, 31 de ani, directorul executiv al unei companii care activează în sectorul media, s-a înscris anul trecut la cursurile de MBA oferite de IEDC Bled School of Management din Slovenia, una din cele mai cunoscute şcoli de afaceri din regiune.

Decizia de a urma cursurile unui MBA în străinătate a venit ca urmare a faptului că şcoala de afaceri a răspuns cel mai bine criteriilor căutate: profesori cu renume şi experienţă practică în business, învăţare practică pe studii de caz, proiecte pe businessuri reale, formula de desfăşurare full time pe o durată de un an (perioada maximă pe care o putea dedica acestui proces), un preţ acceptabil şi feedback-ul pozitiv venit din partea altor absolvenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO