Profesii

Fundaţia Friedrich-Ebert: România se află pe primul loc în UE la productivitate ajustată la salarii; chiar şi cu menţinerea creşterilor salariale la ritmul din 2010-2019 ar avea nevoie de 62 de ani pentru a scădea până la media UE

Fundaţia Friedrich-Ebert: România se află pe primul...

Autor: Roxana Rosu

21.07.2020, 14:11 1614

România a înregistrat în perioada 2013-2018 cea mai rapidă creştere a remunerării salariaţilor şi totodată una dintre cele mai puternice creşteri ale productivităţii din UE, dar partea din valoarea adăugată care revine angajaţilor rămâne foarte redusă, piaţa locală având cea mai mare productivitate ajustată la salarii, arată un studiu realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România a lansat studiul realizat împreună cu Syndex România.

”Productivitatea înregistrează în România cea mai mare rată de creştere după Irlanda, considerabil mai mare decât a celorlalte ţări din est şi foarte mult în faţa ţărilor occidentale. Remunerarea salariaţilor a crescut însă mai rapid decât productivitatea. Chiar şi aşa, faptul că remunerarea salariaţilor rămâne redusă în raport cu valoarea adăugată anulează orice idee că salariaţii primesc sau vor să primească prea mult în raport cu cât produc”, menţionează autorul studiului.

Astfel, analizând productivitatea ajustată la salarii (valoarea adăugată orară /cost orar), piaţa locală se află pe primul loc în UE, cu o medie de 1,78 în perioada 2008-2019.

Practic, fiecărui leu plătit angatului îi corespunde în medie 1,78 lei în valoare adăugată.

Concret, raportul dintre productivitate şi remunerare (productivitatea ajustată la salarii) a crescut de la 205% în 2010 la 226% în 2015, scăzând apoi până la 197% în 2018, nivel la care s-a menţinut şi în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO