Profesii

Greşelile de ortografie din CV şi replicile pentru interviu învăţate de acasă scad şansele de angajare ale celor care îşi caută un loc de muncă

Greşelile de ortografie din CV şi replicile pentru...

Autor: Mihaela Pascari

26.12.2015, 13:31 1844

Incoerenţa datelor din CV, adresele de e-mail formate din cuvinte nepotrivite şi greşelile de ortografie sunt câteva lucruri care pot elimina încă din start şansele candidaţilor de a ajunge la interviul de angajare, “proba de foc” pentru majoritatea tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

“CV-ul este cartea de vizită şi trebuie să fie întocmit cât mai clar, coerent şi să conţină informaţii reale. Printre greşelile frecvent întâlnite în CV-urile tinerilor se află incoerenţa datelor, şi anume greşeli privind anii sau perioadele în care au lucrat”, spune Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

De asemenea, adresele de e-mail care conţin cuvinte obscene sunt printre greşelile întâlnite frecvent de către recrutori. Astfel de adrese de e-mail nu prezintă profesionalism şi deseori nu pot oferi seriozitate din partea candidaţilor.

“Sfatul nostru este de a crea adrese speciale pentru CV care să conţină numele candidatului şi să fie atenţi la greşelile de ortografie”, mai spune Raluca Peneş.

Legat de interviul de angajare, recrutorii accentuează faptul că pregătirea înainte de interviu este un factor care influenţează decizia de a ajunge la următorul nivel. De asemenea, candidatul trebuie să verifice dacă acea poziţie şi responsabilităţile jobului sunt potrivite din punct de vedere al experienţei anterioare.

 “Odată identificată poziţia potrivită, candidatul trebuie să-şi adapteze CV-ul astfel încât să reiasă acele responsabilităţi şi realizări care au legătură cu poziţia pentru care au aplicat. Să îşi facă o scrisoare de intenţie pentru acel job sau măcar un mesaj personalizat, prin care să capteze în sens pozitiv atenţia persoanei care citeşte aplicaţia într-o primă etapă”, spune Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR.

Mai mult, în funcţie de jobul pentru care a aplicat un potenţial angajat, trebuie să fie clare responsabilităţile, realizările şi contribuţia pe care a avut-o în proiectele implicate anterior.

“Este potrivit să îşi prezinte experienţa la nivel personal şi nu impersonal. Recomand evitarea exprimării de tipul “s-a făcut”, “s-a realizat”, căci poate transmite lipsa de implicare”, spune Cristina Postolache.

O altă greşeală o fac candidaţii care înainte de interviu îşi fac anumite scenarii despre modul în care va decurge acesta, iar pe parcursul discuţiei depun eforturi să rămână în scenariul respectiv, acordă o atenţie redusă persoanei cu care vorbesc şi pot rata oportunităţi pe care le-ar fi putut valoriza.

 “Cu cât angajatorul si candidatul au o imagine mai clară despre ceea ce pot oferi reciproc şi care sunt aşteptările fiecăruia, cu atât sunt şanse mai mari ca acea persoană să fie angajată pe poziţia potrivită. Şansele de a fi acceptat sunt mai mari atunci când profilul candidatului se potriveşte cu nevoile angajatorului”, adaugă Cristina Postolache.

Pe de altă parte, discuţia despre salariu ar trebui evitată la primul interviu de angajare, deşi recruiterul trebuie să afle încă de la prima întâlnire care sunt aşteptările financiare ale candidatului.

“În cazul în care procesul de recrutare continuă şi cu alte etape, interviuri, trebuie să ne asigurăm că aşteptările financiare ale candidatului se încadrează în bugetul companiei şi să evităm situaţia în care abia în etapa finală să realizăm că nu putem recruta un candidat din cauza salariului”, mai spune Raluca Peneş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO