Profesii

In august, cei mai putini someri

22.07.2003, 00:00 32



Oficialii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) estimeaza ca, in luna august, rata somajului la nivel national va scadea sub 7%, cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani. "In urma analizelor si a previziunilor efectuate, consideram ca, in conditiile mentinerii ritmului lunar de incadrari pe locuri de munca vacante a unui numar de 35.000 - 40.000 de someri, rata somajului in luna august va scadea la un procent de sub 7%, cea mai scazuta rata a somajului din ultimii sapte ani", a declarat Ioan Cindrea, presedintele ANOFM. Agentia a anuntat ca, la finele lunii iunie, rata somajului a fost de 7,1%, cu 0,2% mai mica decat cea inregistrata in luna precedenta. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului feminin a fost in iunie de 6,3%, iar a cea a somajului masculin - 7,8%, la ambele inregistrandu-se o scadere de 0,2%, respectiv 0,4% fata de luna mai a acestui an. Oficialii ANOFM spun ca evolutia ratei somajului se inscrie intr-o tendinta constanta de reducere datorita mentinerii cresterii economice, activitatilor din constructii. Comparativ cu luna mai, rata somajului a crescut in iunie in judetele Brasov (+0,8%), Tulcea (+0,4%), Bistrita - Nasaud si Giurgiu (+0,1%) si a scazut in judetele Buzau (-1,1%), Bacau, Galati si Gorj (-1%). Nivelul maxim al ratei somajului a fost atins, ca si in lunile precedente in judetul Vaslui (13%), iar cel minim, in judetul Bihor (2,5%).



Presedintele ANOFM a mai anuntat ca exista un excedent de 1.500 de miliarde de lei la fondul de somaj, dupa ce anul trecut excedentul a fost de 7.000 miliarde de lei. "Intentionam ca pana la finele acestui an sa modificam legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj. Prin aceste modificari vom urmari, printre altele, stimularea incadrarii in munca a tinerilor absolventi prin acordarea de prime de angajare, dar si stimularea studentilor de a porni o afacere proprie prin facilitarea accesului la linia de creditare din bugetul asigurarilor pentru somaj", a mai spus Cindrea.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO