Profesii

Invatamantul, departe de cererea pietei muncii

09.05.2005, 18:14 13

Elevii care termina licee tehnologice sau scoli de arte si meserii nu sunt intotdeauna calificati pentru angajare in ciuda diplomelor obtinute, intrucat oferta educationala din Romania nu este, inca, pe deplin compatibila cu cererea de pe piata muncii.

"In aceste conditii, a fost initiat proiectul Phare pentru modernizarea invatamantului profesional si tehnic", a anuntat Madlene Serban, directorul unitatii de implementare a proiectului. Potrivit acesteia, nivelul ridicat al somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani - 18,5% in 2003, fata de numai 7% la nivel national in acelasi an - dovedeste ca absolventii liceelor cu profil tehnologic, ca si cei ai scolilor de arte si meserii nu reprezinta interes pentru partenerii sociali.

"O cauza a acestui lucru ar fi si faptul ca parcursul de formare al elevilor nu are legatura cu cererea de pe piata muncii. De aceea este important sa vedem ce calificari introducem in unitatile de invatamant si la ce nivel, avand in vedere ca 60% dintre absolventii gimnaziului se indreapta spre invatamantul profesional si tehnic", a precizat Serban.

In urma proiectului mentionat, partenerii sociali vor hotari calificarile necesare pentru o anumita regiune, iar inspectoratele scolare vor hotari ce anume vor invata elevii acelor scoli.

Spre exemplu, partenerii sociali sustin ca sectoarele in care este nevoie de forta de munca sunt cele ale serviciilor. De asemenea, nivelul de calificare pentru industria materialelor de constructii a crescut, cei care vor sa se angajeze in domeniu avand nevoie de o diploma de liceu, a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24