Profesii

Îşi mai găsesc de lucru absolvenţii MBA-urilor de top?

Îşi mai găsesc de lucru absolvenţii MBA-urilor de top?

Autor: Adelina Mihai

23.11.2010, 23:40 40

Absolvenţii din acest an ai celor mai bune programe de MBA dinlume şi-au găsit cu greu un loc de muncă pe măsura pregătirii lor,odată ce marile companii, recunoscute pentru recrutările masive pecare le făceau în campusurile şcolilor de afaceri, au îngheţatrecrutările.

Mai bine de 40% din cei care gestionează ofertele de joburiprimite de studenţi în campusuri au observat o scădere a număruluide vizite pe care le fac recruiterii din companii, arată datelecentralizate de MBA Career Services Council. Studenţii nu se maipot baza pe recrutările din campusuri, după ani în care şefiimarilor companii - precum Merrill Lynch sau Goldman Sachs - veneauîn vizită la cele mai bune şcoli de afaceri, interesaţi de a atrageo forţă de muncă cât mai calificată. Companiile care încă mai facrecrutări nu mai au zeci de poziţii deschise, ca în anii anteriori,ci doar două-trei.

"Am fost nevoit să-mi extind aria de căutare şi am aplicatpentru joburi în industrii pe care altădată nu le-aş fi luat înconsiderare", spune Tyler Fenelon, absolvent al promoţiei din 2010al Anderson School of Management.

Pentru unii studenţi însă, cea mai bună opţiune este aceea de aface o schimbare radicală în ceea ce priveşte planurile de carieră.După ce a văzut că absolvenţii din 2009 ai şcolii de afaceriBrightman Young's School of Management reuşeau cu greu să-şigăsească de lucru, Anthony Strike a decis să renunţe la cel de-aldoilea an al programului, pentru a se dedica "full time"activităţii de căutare a unui job. După trei luni de căutări, s-aangajat ca manager de producţie la o companie din sectorul farmadin California. "A fost o alegere mai puţin tradiţională, dar afost alegerea potrivită pentru mine", a spus Strike.

Există totuşi semne care arată că piaţa muncii îşi revine,întrucât peste jumătate din cele mai bune şcoli de afaceri din lumeau raportat o creştere a numărului de oferte de joburi primite destudenţii care au participat anul acesta la programe deinternship.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO