Profesii

Jumatate din populatia activa a globului castiga sub doi dolari pe zi

13.12.2004, 00:00 44

In jur de 1,4 miliarde de oameni - jumatate din populatia activa a globului - castiga mai putin de doi dolari pe zi, avand putine sanse sa scape de saracie, se arata intr-un raport prezentat de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si citat de Financial Times.


Potrivit raportului, 550 de milioane de oameni traiesc in conditii si mai precare, cu un castig de mai putin de un dolar pe zi.


Desi aceste cifre indica o proportie mai mica a saracilor, raportata insa la o forta de munca mai mare decat in 1990, telul propus de Natiunile Unite de a reduce la jumatate saracia la nivel global pana in 2015 se dovedeste a fi mult mai greu de indeplinit, se arata in raport.


"Cresterea numarului si a calitatii locurilor de munca trebuie sa devina directia prioritara in eforturile globale de a reduce saracia", afirma directorul OIM, Juan Somavia.


Exista totusi sperante in ce priveste reducerea la jumatate a ponderii celor care castiga mai putin de un dolar pe zi. Pentru aceasta este insa nevoie de o crestere economica anuala de 4,7%, iar - conform estimarilor FMI pentru perioada 1995-2005 - cresterea a fost de cinci%.


Raportul mentioneaza totusi ca aceste cresteri la nivel mondial sunt influentate puternic boom-ul economic din China, India si din alte tari asiatice. In schimb, America Latina - care are o productivitate redusa, cu toate ca numarul angajatilor creste - este foarte probabil sa ramana zona de saracie extrema, la fel ca si Africa sub-sahariana.


Planurile de reducere a numarului de angajati care castiga sub doi dolari pe zi sunt si mai complicate, necesitand o crestere anuala a economiei de cel putin zece procente, in unele regiuni. Doar Extremul Orient - care are nevoie de o rata a cresterii de sase-opt% - ar avea "o sansa reala" in acest sens, se arata in raport.


Guvernele ar trebui, de asemenea, sa se concentreze pe cresterea productivitatii si a salariilor in agricultura si in alte domenii de activitate de care depind cei saraci, nu doar in domenii dinamice ca tehnologia informatiei, unde sunt angajate foarte putine persoane sarace, se mentioneaza in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24