Profesii

Jumatate dintre companii masoara performanta angajatilor de mai multe ori pe an

03.03.2008, 13:06 49

Aproape jumatate dintre sistemele de management al performantei utilizate in companiile de pe piata locala sunt stabilite la nivel de headquarter si doar implementate local, potrivit unui studiu realizat la sfarsitul anului trecut de doi profesori de la Universitatea Willamette din SUA, cu sprijinul HR Club si citat de Consulteam.
Astfel, doar in 25% din cazuri sistemele de evaluare a performantei sunt stabilite in mod autonom la nivel local, in timp ce 29% dintre companii ofera o perspectiva locala in momentul in care sediul central stabileste sistemul de evaluare.
Aproape jumatate din organizatiile de pe piata locala (46%) doar implementeaza ceea ce primesc de la headquarter.
Studiul a fost realizat pe 44 de specialisti in resurse umane, membri ai HR Club, si face parte dintr-o cercetare mai ampla care masoara practicile de management performance in tarile din Europa de Est. Opt din zece companii au un sistem formal pentru managementul performantei, insa toti cei care au participat la studiu considera ca ar trebui sa existe in organizatiile in care functioneaza un astfel de sistem.
Jumatate dintre companii fac evaluari ale performantei angajatilor lor mai des de o data pe an, in timp ce 45% dintre acestea fac evaluari doar o data pe an, iar 2% nu fac deloc acest lucru.
Cele mai multe companii sunt interesate de evaluarea nivelurilor ierarhice superioare, astfel incat ponderea managerilor si a specialistilor care sunt inclusi in sisteme formale de evaluare a performantei este 82%, in timp ce in cazul personalului administrativ coboara la 71%.
Evaluarile de performanta sunt conduse in cea mai mare parte a cazurilor (95%) de manageri sau supervizori. Cu toate acestea, intr-o treime din cazuri exista si o evaluare de jos in sus, in care angajatii isi evalueaza sefii.
Mai mult decat atat, companiile romanesti tind sa masoare mai degraba performanta individuala in detrimentul celei organizationale sau de echipa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO