Profesii

Ministerul Muncii a prelungit data până la care românii îşi pot cumpăra “vechime” pentru pensie

Autor: Adelina Mihai

10.04.2017, 13:50 45550

Ministerul Muncii a publicat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să prelungească termenul pentru achiziţia vechimii în muncă pentru persoanele care vor să-şi compleze stagiul de cotizare la pensie până la finalul acestui an, potrivit unui document publicat astăzi de minister.

„Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24.10.2016 se modifică după cum urmează: Alineatul (1) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 2 - (1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”. Alineatul (1) al articolului 6 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 6 - (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31.12.2017”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Astfel, dacă până în prezent vechimea în muncă se putea “cumpăra” până la data de 27 aprilie 2017 (adică la finalul celor şase luni de la intrarea în vigoare a legii), această perioadă s-a prelungit până la finalul anului.

Vede]i aici ordonan]a de urgen]` prin care se prelunge[te perioada pentru cump`rarea de vechime

Persoanele interesate de achiziţia de vechime pot încheia contracte de asigurare socială dacă îndeplinesc, simultan, următoarele condiţii: nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu au avut calitatea de asiguraţi în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Perioada maximă pentru care se poate încheia un astfel de contract este de 5 ani.

 

Vedeţi aici nota de fundamentare prin care se prelungeşte perioada pentru cumpărarea de vechime

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO