Profesii

Munca la birou deterioreaza creierul!

06.10.2003, 00:00 63



Munca de birou produce o deteriorare din ce in ce mai rapida a creierului. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori chinezi. Dupa ce au studiat un grup de persoane, care desfasoara munca de birou si care au varsta in jur de 30 de ani, cercetatorii au descoperit ca creierul acestora s-a deteriorat la fel de mult ca cel al unor persoane care au in jur de 40 de ani.



Studiile releva faptul ca persoanele care muncesc la birou imbatranesc mult mai repede decat cele a caror munca implica efortul fizic. Astfel, munca sedentara de birou, nu este daunatoare doar pentru trup, ci si pentru creierul uman, au concluzionat cercetatorii.



De altfel, studiile realizate pana in prezent arata ca din doi angajati care presteaza munca de birou, cu program de opt ore, in fata calculatorului, unul sufera de stres si este vulnerabil la boli cum ar fi scaderea acuitatii vizuale, pana la afectiuni endocrine. Astfel pentru 90% din angajatii care lucreaza la birou, fara a avea relatii cu publicul, climatizarea proasta din incapere inseamna o ingreunare a activitatii, 88% se plang de pozitii incomode in scaunele pe care stau opt ore, iar 85% spun ca lumina este ori insuficienta, ori foarte suparatoare.



Stresul, provocat de conditiile improprii din birou si lipsa perspectivelor de promovare, duce in timp la alterarea starii de sanatate.



In plus, cel putin unul din doi lucratori (58%) sufera de oboseala vizuala. 43% acuza diminuarea puterii de concentrare, iar 38% "se aleg" in timp cu miopie si glaucom. In plus, persoanele cu vechime de peste 10 ani in aceeasi munca, dobandesc in timp boli cardiovasculare si afectiuni endocrine ori ale aparatului locomotor. Angajatii tineri care lucreaza in astfel de conditii sunt mai rezistenti, dar insuficienta motivare financiara le slabeste pofta de munca.



Semnalmente ale scaderii capacitatii de utilizare ale creierului: obosim prea repede; citim intr-un ritm foarte lent; m=ncam prea mult; avem dureri de cap; ne certam cu ceilalti; uitam diverse lucruri sau nu ne putem concentra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24