Profesii

Nicoleta Pantea, HR manager, Lindab: Cresterea accelerata a salariilor ne-a depasit estimarile

Nicoleta Pantea, HR manager, Lindab: Cresterea accelerata a salariilor ne-a depasit estimarile

Nicoleta Pantea, HR manager Lindab: Este dificil de estimat cat timp va continua aceasta euforie salariala care a inceput in urma cu doi ani, pentru ca nu stim cum va evolua piata in ceea ce priveste oferta de munca.

17.03.2008, 19:15 684

Forta de munca necalificata si-a dublat sau chiar triplat in ultimii doi ani pretentiile financiare, pe fondul deficitului de personal existent pe piata.
"Este dificil de estimat cat timp va continua aceasta euforie salariala care a inceput in urma cu doi ani, pentru ca nu stim cum va evolua piata in ceea ce priveste oferta de munca. Solutiile sunt din cele mai variate, competitia se accentueaza indiferent de domeniu, iar tentatia de a lua un angajat competent de la concurenta este mare", spune Nicoleta Pantea, HR manager al companiei de prefabricate metalice Lindab Romania.
Anul trecut, cresterile salariale au depasit estimarile initiale ale companiei, care se situau undeva in jurul a 30%. "Au fost anumite pozitii pentru care ne-am intalnit cu cerinte salariale mai ridicate", spune managerul de HR.
Chiar daca a reusit sa faca fata ritmului rapid de crestere a salariilor, departamentul de resurse umane al producatorului de tigla metalica evita sa recruteze personal de la concurenta.
"Este un lucru riscant, deoarece angajatii de la concurenta sunt deja structurati pe un anumit stil de lucru. Acest lucru nu inseamna ca nu am purtat discutii cu salariatii concurentei, dar am observat ca nu se suprapun pe stilul nostru de lucru", afirma Pantea. De asemenea, ea adauga ca evita intervievarea candidatilor "neseriosi", mai exact acei angajati care au tendinta de a-si schimba foarte des locul de munca.
Inca de la intrarea sa pe piata, in anul 1994, cand Lindab avea doar cinci angajati, politica de resurse umane a companiei a fost indreptata catre atragerea de persoane tinere, dar care voiau sa invete. Compania are incheiate parteneriate cu facultatile de constructii din Bucuresti si din tara. Totodata, Lindab organizeaza sesiuni de practica atat pentru studenti, cat si pentru elevii din licee sau din colegiile de meserii.
In afara de orientarea catre tineri, politica de resurse umane a Lindab se axeaza puternic spre interior. Toate anunturile se fac mai intai in interiorul organizatiei si abia apoi in afara ei. "In ultimul timp am observat ca tinerii isi doresc sa avanseze cat mai repede din punct de vedere profesional, dar si faptul ca se accentueaza tot mai mult catre viata de familie", spune Pantea.
In prezent, Lindab are 186 de angajati, dintre care doar 35 sunt femei. Cele mai aglomerate departamente ale companiei sunt cele de productie, depozit si vanzari.
"De cand sunt eu in Lindab (2005 - n.r.), numarul de angajati a inregistrat o crestere anuala de 10%-15%. Pentru 2008 ne dorim sa pastram aceasta cadenta, asa ca vom mai recruta inca 20-30 de oameni. Pentru 2009 ne dorim sa ajungem la un numar maxim de 250 de angajati, dar acest lucru depinde foarte mult de politica de dezvoltare a organizatiei, adica daca ne orientam catre lansarea de produse sau daca aducem linii noi de productie", subliniaza ea.
Potrivit directorului de HR, cei mai multi dintre angajatii Lindab aleg, in momentul exitului din companie, sa devina distribuitori ai produselor companiei.


O parte fixa si doua variabile in salariu
Angajatii producatorului de prefabricate metalice sunt remunerati cu o parte fixa, la care se adauga doua componente variabile, al caror cuantum depinde atat de performanta individuala a salariatului, cat si de profitabilitatea companiei. La nivel de entry level, salariile ajung intre 1.000 si 1.500 de lei net, chiar daca proaspat absolventii de facultate care vin la interviu pentru un post tehnic solicita pentru inceput salarii de 600 - 700 de euro. Intr-un an de zile, un angajat pe o pozitie de entry level poate sa ia in total un bonus echivalent cu maximum 30% din salariul pe 12 luni.
Pe pozitiile de middle si top management, procentul bonusurilor creste pana la 40%.
"In partea de productie este mai dificil de gasit personal, deoarece avem nevoie de oameni cu un minimum de calificare, dar si cu o atitudine potrivita organizatiei, respectiv deschidere, flexibilitate, loialitate. Altfel, pozitii mai greu de acoperit sunt cele tehnice pentru ca, fie nu gasim specialisti, fie acestia lucreaza deja in alt sistem si nu se pot acomoda", spune Pantea.


200.000 de euro, bugetul de training pe 2008
In 2008, departamentul de resurse umane al Lindab, care numara trei angajati, are bugetata o suma de 200.000 de euro destinata programelor de formare profesionala a angajatilor, cu 30.000 de euro mai mult decat anul precedent.
Per total, bugetul de resurse umane pentru acest an al companiei este cu 40% mai mare decat cel alocat in 2007.
Programele de training destinate angajatilor Lindab se fac prin intermediul furnizorilor externi.
"Nu avem traineri interni, decat pentru partea de produse. De asemenea, angajatii de la vanzari, din departamentul de dezvoltare produse, realizeaza traininguri cu agentii de vanzare si pentru montatorii produselor companiei. Anul acesta vom face o investitie importanta intr-un centru de instruire. Centrul va fi atat pentru angajatii Lindab, cat si pentru cei ai partenerilor nostri", afirma Pantea.


Cariera
noiembrie 2005 - prezent: HR manager, Lindab
2004 - noiembrie 2005: HR project coordinator, Flanco International
2003 - 2004: HR manager, Farmexim
2001 - 2003: HR specialist, Farmexim
2005-2006: managementul resurselor umane, Asebuss
1999: Facultatea de Drept, Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO