Primii manageri formaţi în capitalism au făcut pasul către antreprenoriat. „Nu m-aş mai întoarce în multinaţională pentru nicio sumă de bani“

5 oct 2015 Autor: Mădălina Panaete

Şefii primelor multinaţionale, venite pe piaţa locală în anii ’90, testează businessul pe cont propriu.

Primii manageri daţi de ca­pi­talismul local au început să pună pe picioare busi­nes­suri după ce au condus 10-20 de ani multinaţio­nalele aflate la început de drum în România. Cei mai mulţi au ales să plece în con­sul­tanţa în afaceri pentru a da mai de­parte antre­pre­norilor sau chiar cor­poraţiilor ce au învă­ţat în primele „şcoli“ de business apă­rute după ’90 în România.

„E o trecere oarecum firească - pro­ba­bil că majoritatea celor care au acu­mulat ani mulţi la intensitate mare în ca­drul unei corporaţii îşi doresc acest lu­cru. Vine un moment în cursul ma­tu­rizării profesionale când vrei să alegi tu oa­menii, sistemele, produsele şi ritmul de lucru. Eu am simţit apropierea aces­tui moment încă de mai mulţi ani, dar cir­cumstanţele au permis trecerea abia acum un an“, spune Cristian Rey, ma­na­gerul care a condus timp de 16 ani pro­ducătorul de snackuri Intersnack şi prac­tic a pus România pe harta germanilor.

El este unul dintre managerii ro­mâni care au lăsat multinaţionalele pen­tru a face primul pas către antre­pre­noriat, însă cei mai mulţi şi-au îndreptat aten­ţia către consultanţa în business.

Rey spune că nu consideră că ceea ce face este „propria afacere“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.10.2015

 
Cuvinte cheie:
manageri
, capitalism
, business
, multinationale
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide