Profesii

Răzvan Butucaru, Mazars: 86% dintre liderii de companii au încredere în modul în care vor evolua afacerile în perioada următoare; 32% vor să investească în trasformarea digitală a companiilor

Conferinţa Mazars „Companii mai bune pentru societăţi mai bune”

Răzvan Butucaru, Mazars: 86% dintre liderii de companii...

Autor: Cristina Bellu

15.06.2023, 13:05 95

Majoritatea şefilor de companii (86%) au încredere în modul în care vor evolua afacerile în perioada următoare, în timp ce conjunctura economică, un factor relativ nou în statisticile introduse în ultimii ani, reprezintă o ameninţare pentru 62% dintre aceştia, susţine Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars in Romania, care citează un studiu recent efectuat de Mazars la nivel global, în rândul executivilor de top, şi care serveşte drept barometru a unor tendinţe pentru perioada următoare.

Potrivit raportului, 32% dintre liderii de companii vor să investească în trasformarea digitală a instituţiilor pe care le conduc, iar 29% spun că vor să investească în implementarea unor strategii noi de sustenabilitate sau în revizuirea celor deja existente.

“În anul 2022 încrederea liderilor a scăzut un pic în legătură cu viitorul companiilor comparativ cu 2021, dar stăm mult mai bine decât în 2020. Jumătate dintre liderii de business afirmă că businessul va creşte organic, prin resurse proprii, urmează alianţele şi parteneriatele strategice şi apoi fuziunile şi achiziţiile”, a spus Răzvan Butucaru în cadrul conferinţei Mazars „Companii mai bune pentru societăţi mai bune”.

Alte declaraţii:

♦ La factorii care influenţează evoluţia businessurilor în perioada următoare- pe primele două poziţii apar conjunctura economică, reflectată în inflaţie, în creşterea costului vieţii, precum şi creşterea preţurilor la resurse/energie sau limitarea acestora, aspecte care au fost generate direct de conjunctura politică şi geopolitică în care ne aflăm.

♦ Urmează impactul noilor tehnologii, un factor constant în ultima perioadă, dar regăsim şi alte categorii precum implementarea standardelor ESG, schimbările climatice, presiunea pe resursa umană, limitarea accesului la talente – indicatori care se află pe lista factorilor care influenţează şi vor influenţa evoluţia businessurilor în perioada următoare.

♦ Un index al increderii liderilor arată că aceştia sunt foarte încrezători în a face faţă noilor tehnologii, în a gestiona modul de lucru hibrid versus cel fizic şi sunt confortabili cu implementarea standardelor ESG .

♦ La polul opus se regăseşte încrederea liderilor în a gestiona conjunctura actuală- presiunile economice, presiunea inflaţiei, lipsa forţei de muncă şi contextul legat de creşterea preţurilor la resurse. În acest contex, indicele de încredere a scăzut în 2022 la 37%, de la 44% în 2021.

♦ Priorităţile strategice – trasformarea digitală a companiilor, investiţii în strategii de sustenabilitate, reducerea costurilor, fuziuni şi achiziţii.

♦ La transformarea digitală a companiilor observăm că o treime din liderii de busines (32%) văd în noile tehnologii o prioritate şi un impact semnificativ în afacerile lor.

♦ În următorul an o treime din liderii intervievaţi se aşteaptă la un incident de securitate, procent similar cu cel din 2021, dar în acelaşi timp majoritatea acestora sunt foarte încrezători în modul în care organizaţiile lor protejează datele.

♦ Stategiile de sustenabilitate – 68% dintre respondenţi afirmă că vor creşte investiţiile în iniţiative legate de domeniul sustenabilităţii.

♦ Raportarea – un subiect aflat pe agenda multor societăţi în ultimul an, multe  dintre companii susţin că au un raport de sustenabilitate sau îl pot produce într-un timp scurt în urmăoarele 12 luni (aproape 90%).

♦ 28% dintre liderii de business sunt îngrijoraţi de evoluţia pieţei de muncă, de presiunea din piaţă în perioada următoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO