Profesii

România, pe locul 8 în top 40 de ţări cu cea mai mare pondere a femeilor manager

România, pe locul 8 în top 40 de ţări cu cea mai mare pondere a femeilor manager

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

23.02.2012, 00:06 2095

România este în top zece ţări cu cea mai mare pondere a femeilor în poziţii de top (pe locul 8), potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 112 companii şi 5.823 de an­ga­jaţi de pe piaţa locală de către gigantul în resurse umane Mercer, parte a Marsh & McLennan Companies.

La nivel mondial, cercetarea a analizat date de la 264.000 de executivi sau manageri se­niori din 5.321 de companii, din 41 de ţări. Li­tuania (44%), Bulgaria (43%), Rusia (40%), Kazahstan (37%), Estonia (37%), Serbia (36%) sau Ucraina (35%) sunt ţările cu cea mai mare pondere a executivilor femei în cadrul structurilor de conducere ale com­paniilor. Diferenţa dintre "executivi" şi "ma­nageri" o reprezintă faptul că executivul este o persoană care face parte din consiliul de administraţie al unei companii, în timp ce managerul se defineşte drept o persoană care conduce o subsidiară locală sau o di­vizie în cadrul companiei.

La polul opus se află însă Arabia Sau­dită, care nu are nicio femeie într-o funcţie de con­ducere, acesta fiind impactul facto­ri­lor cul­turali. Qatar este pe al doilea loc din acest punct de vedere cu doar 7% din aceste pos­turi ocupate de femei, urmat de Egipt cu 16%. Totuşi, şi Olanda are o pondere mică a fe­meilor - de 19%- în structurile de con­du­cere. "Cu toate că este o naţiune progresistă, Olanda are un număr mare de femei care lucrează part-time. Acesta este un factor de­ter­minant pentru numărul mic de femei în funcţii de conducere, pentru că angajaţii cu norme parţiale sunt, de obicei, trecuţi cu vederea atunci când se discută promo­vă­rile", spune Sophie Black, principal în cadrul di­viziei specializate în remuneraţia execu­tivilor a Mercer.

Un procent de 34% din poziţiile-cheie ale companiilor din România incluse în studiu sunt ocupate de femei, ponderea acestora în echipele de management fiind mult mai mare decât în alte ţări europene, precum Olanda (19%), Germania (20%), Austria (21%) sau Italia (22%).

"Ţinând cont că femeile reprezintă apro­ximativ jumătate din populaţia glo­bului, proporţia femeilor la conducerea cor­po­raţiilor lasă mult de dorit. Cauzele sunt com­plexe. Acestea ţin de cultura şi de structura societăţii; în unele cazuri ţine de dis­criminare, dar aceasta poate să nu fie con­ştien­tizată, generată de dorinţa de a recruta oa­meni care ţi se aseamănă. Această ten­dinţă discriminatoare care nu este conştientizată este greu de eradicat. Rezul­ta­tul final al acestor probleme este crearea unei «piramide a invizibilităţii» pentru fe­me­ile din corporaţii", mai spune Sophie Black.

La nivel european, proporţia executi­vilor de top femei este de 29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO