Profesii

Romania se pregateste sa exporte si medici

23.08.2004, 00:00 14



Dupa ce a trimis asistente medicale la munca in strainatate, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) va lua in evidenta si medici, specializati in medicina generala si interna si care doresc sa plece la lucru Germania, pentru un an si jumatate.



OMFM informeaza ca recrutarea va avea loc in zilele 26 si 27 august, in Cluj, si se adreseaza medicilor cu varsta de pana in 40 de ani, cunoscatori ai limbii germane si cu cel putin doi ani de experienta in medicina interna sau medicina generala.



Pentru a fi inscrisi in baza de date a OMFM, solicitantii trebuie sa depuna un dosar care sa contina copii dupa buletin sau cartea de identitate; copii dupa pasaport; dupa actele de studii sau de calificare; dupa cartea de munca; o adeverinta medicala; cazierul judiciar in original; o declaratie pe propria raspundere, legalizata notarial, din care sa rezulte ca nu beneficiaza de pensie de invaliditate; curriculum vitae, fisa personala si trei fotografii tip pasaport.



Dosarul trebuie sa mai contina un curriculum vitae in limba germana, precum si copii legalizate si traduse in limba germana dupa diploma de absolvire a Facultatii de Medicina si dupa alte acte doveditoare, dupa avizul de libera practica, eliberat de Colegiul Medicilor, precum si dupa cartea de munca.



OMFM a mai organizat, in ultimii doi ani, preselectii pentru personal medical - asistenti medicali, fizioterapeuti si specialistii in acupunctura - trimis la munca in SUA, Qatar, Elvetia si Egipt.



La Cluj, OMFM va mai inscrie in baza de date si tamplari, dulgheri, zidari, zugravi, faiantari, fierari betonisti, mecanici de masini agricole, ingrijitori animale, muncitori agricoli, macelari, brutari, patiseri, viticultori, vanzatori. Acestia trebuie sa aiba varsta de pana la 45 de ani si minimum doi de experienta in domeniul pentru care solicita incadrarea in munca in strainatate. O actiune similara va avea loc la Constanta, in zilele de 23 si 24 august.



OMFM avertizeaza ca persoanele care vor prezenta documente falsificate vor fi denuntate, pentru a fi cercetate penal.



Oficiul a mai organizat saptamana trecuta, o selectie pentru ocuparea a 740 de locuri de munca in agricultura in Spania, respectiv in provinciile Toledo si Cordoba. Locurile de munca pot fi ocupate pentru o perioada cuprinsa intre doua si sase luni, salariul fiind de aproximativ 35 de euro pe zi.



Omfm a intermediat 94.774 de contracte de munca in strainatate, in perioada 2002 - 30 iunie 2004. In jur de o treime (32.272 de contracte) au fost realizate in primele sase luni ale acestui an.



Contractele mentionate au adus un venit total de 273.692.183 de euro, aproape 80 de milioane de euro reprezentand salariile castigate de muncitorii romani in strainatate in prima jumatate a anului 2004.



In plus, a fost posibila angajarea legala pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana a cetatenilor romani, dar si orientarea actiunilor investitorilor straini spre Romania.



Cele mai multe contracte au fost incheiate cu patroni din Germania, de unde a fost obtinut un venit total de peste 43 de milioane de euro. Astfel, in prima jumatate a acestui an au existat 16.914 lucratori trimisi prin OMFM in Germania, iar in anul 2003, 23.540.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO