Profesii

Românii au spart pragul de 1 milion de aplicări pe piaţa muncii în septembrie, plus 10% an/an. Roxana Drăghici, eJobs: Cei care vor să se angajeze în această perioadă caută, în primul rând, stabilitate şi vor să se asigure că fac acest pas pentru o companie solidă

 Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs

Autor: Cristina Bellu

03.10.2023, 09:31 1932

Luna septembrie a adus peste un milion de aplicări pe piaţa muncii, cel mai ridicat nivel de la începutul anului şi până acum, dar şi cu aproximativ 10% mai mult decât în septembrie 2022, potrivit unei analize eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online România.

„Cei care vor să se angajeze în această perioadă caută, în primul rând, stabilitate şi vor să se asigure că fac acest pas pentru o companie solidă, care poate trece cu uşurinţă şi peste o eventuală perioadă mai dificilă din punct de vedere economic. Acesta este unul dintre motivele pentru care 90% dintre aplicările lunii septembrie au mers către joburile de tip full time. Vedem tot mai puţini candidaţi care vor să lucreze part time (aceste joburi au strâns puţin peste 165.000 de aplicări) sau pe bază de proiect (15.000 de aplicări)”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Din total, 14,3% dintre aplicări au fost efectuate pentru joburile remote, în linie cu media acestui an, dar şi cu nivelul din luna septembrie a anului trecut. 84,3% dintre aplicări au mers către joburile tradiţionale, care presupun prezenţa zilnică la birou şi doar 1,4% au vizat joburile din afara ţării.

Retailul a fost domeniul care a atras cele mai multe aplicări (325.000), urmat de call center / BPO (152.000 de aplicări), servicii (128.000 de aplicări), IT / telecom (105.000 de aplicări), financiar / bancar (85.000 de aplicări), transport / logistică (79.000 de aplicări), turism (75.000 de aplicări) şi industria alimentară (72.000 de aplicări).

„Această ierarhie ne arată un interes crescut pentru domenii care vin, în general, cu un număr mare de joburi pentru candidaţii entry level. Asta înseamnă oportunităţi pentru candidaţii foarte tineri, cu vârsta cuprinse între 18 şi 24 de ani, dar şi pentru cei care au peste 45 de ani, cu experienţă în alt domeniu şi care sunt dispuşi să se angajeze pe o poziţie entry”, explică Roxana Drăghici.

Cei mai activi candidaţi sunt însă cei din categoria de vârstă 25 – 35 de ani, care au adunat 370.000 de aplicări. Continuă să rămână la foarte scurtă distanţă de ei tinerii între 18 şi 24 de ani, care se apropie de 350.000 de aplicări. Cei din segmentul 36 – 45 de ani au înregistrat aproximativ 175.000 de aplicări, în timp ce categoria 45 plus rămâne un participant relativ timid la piaţa muncii, cu un număr de aplicări care depăşeşte uşor 100.000.

„Candidaţii care au trecut pragul de 45 de ani sunt, într-adevăr, cei mai stabili, iar dorinţa lor de a face o schimbare de carieră apare mult mai rar decât în rândul celorlalţi candidaţi. Nici în perioadele în care piaţa este una foarte dinamică din punctul de vedere al angajărilor, nu îi vedem foarte dispuşi să îşi schimbe locul de muncă. Pe de altă parte, această stabilitate este şi unul dintre atuu-rile lor în ochii angajatorilor”, completează Roxana Drăghici.

În ceea ce priveşte nivelul de carieră la care se află, cei mai mulţi candidaţi se încadrează în zona entry level (0-2 ani de experienţă) şi sunt urmaţi de mid-level (2 – 5 ani de experienţă). Candidaţii aflaţi la primul job, seniorii (peste 5 ani de experienţă) şi managerii au fost cei mai reticenţi în a-şi căuta un nou job.

În luna septembrie, cel mai mult s-a aplicat pentru joburile din Bucureşti şi Ilfov, care au adunat mai mult 630.000 de aplicări. Au urmat joburile postate de angajatorii din Cluj – Napoca şi, pe locul al treilea, cu peste 142.00 de aplicări, cele remote. Clasamentul celor mai atrăgătoare oraşe continuă cu Timişoara, Iaşi şi Braşov.

Aproximativ 30.000 de joburi au fost postate în septembrie. În acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri