Profesii

Romanii din strainatate incep sa se uite spre casa

21.12.2008, 16:24 31

Criza de oameni de pe plan local a determinat autoritatile sa deruleze campanii de informare si burse ale locurilor de munca in strainatate. Prima bursa a locurilor de munca a fost organizata de Ministerul Muncii la sfarsitul lunii februarie, la Roma, in Italia. In cadrul acesteia au fost oferite aproximativ 7.500 de joburi, fiind insa prezente numai 700 de persoane. Bursa organizata la Roma a fost adresata lucratorilor din constructii, majoritatea locurilor de munca oferite direct de catre angajatori fiind in Brasov, Oradea, Timisoara, Cluj, Bistrita, iar salariile promise romanilor variind de la 400 pana la 1.500 de euro.

Ulterior, au mai existat doua initiative de acest gen, una in aprilie la Castellon de la Plana, in Spania, iar cea de-a treia a avut loc in luna iunie la Torino.
Potrivit rapoartelor realizate de Ministerul Muncii dupa primele doua evenimente, romanii care lucreaza in Spania declarau atunci ca s-ar intoarce sa lucreze in tara pentru salarii cuprinse intre 800 si 1.000 de euro, cu 25% mai mari decat cele solicitate de muncitorii romani din Italia.
In acelasi timp, oferta salariala minima a angajatorilor prezenti la bursa locurilor de munca din Spania a fost de 500 de euro. Deocamdata insa, rezultatul acestor actiuni guvernamentale nu este cunoscut, neexistand o evidenta a romanilor care s-au intors in tara.
Odata cu izbucnirea crizei financiare, din ce in ce mai multi romani au inceput sa-si piarda locul de munca. Numarul somerilor romani din Spania a crescut in octombrie cu peste 3.000 de persoane, de la aproape 32.000 in septembrie la peste 35.000 in luna octombrie, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In aceste conditii, o treime din romanii care lucreaza la Madrid au declarat ca intentioneaza sa se intoarca in tara, potrivit datelor unui sondaj efectuat asupra comunitatilor romanesti din Spania (RCS) si derulat in septembrie anul acesta de catre Fundatia Soros Romania (SFR).
In luna mai a acestui an, numarul romanilor din Madrid era de aproximativ 200.000, potrivit datelor Consiliului pentru Imigratie si Integrare al regiunii autonome Madrid, ceea ce inseamna ca peste 60.000 de romani ar urma sa se intoarca acasa. Totodata, 29% dintre romani intentioneaza sa ramana in Madrid. Aproximativ 14% dintre acestia vor sa revina in tara intr-un an, iar 15% isi doresc sa se intoarca in Romania dupa cinci ani.
Mai mult decat atat, si numarul romanilor care parasesc tara a scazut. Astfel, numarul romanilor care au plecat sa munceasca in Spania prin intermediul ANOFM a scazut cu 40% in prima jumatate a acestui an. Asadar, numarul contractelor de munca pentru Spania incheiate in primele sase luni ale anului a fost de 2.253, fata de 3.755 cate au fost inregistrate in acelasi interval al anului trecut.
Chiar si asa, muncitorii romani din strainatate vor trimite anul acesta in tara 9 mld. dolari (7,19 mld. euro), in crestere cu 32% fata de valoarea estimata pentru 2007.
De la anul insa, ritmul va incetini semnificativ, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. Deja, in primele zece luni ale anului romanii din strainatate au trimis in tara peste 7 miliarde de euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO