Profesii

Românul cu afacere în Florida. Iulian Vespan a investit 200.000 de dolari într-o Academie de tenis

Românul cu afacere în Florida. Iulian Vespan a investit...

Autor: Marius Huţu

08.06.2014, 09:31 585

Iulian Vespan, românul care s-a impus în tagma antrenorilor de tenis de peste hotare, a reuşit să pătrundă pe o piaţă destul de aglomerată din Statele Unite, cu o Academie pe care a luat-o de la zero şi a dus-o la 80 de copii. Totul cu investiţii de 200.000 de dolari, în oraşul Beynton Beach (66.000 de locuitori).

"Am observat că lucrurile sunt mai accesibile dincolo de Ocean, faptul că toţi jucătorii se duc acolo să se antreneze iarna, iar cum eu aveam în cap să fac o academie, am început să mă interesez de acest lucru“, relatează Vespan. Business-ul a prins viaţă imediat după ce antrenorul a primit Green Card-ul (n.r. - rezidenţa în Statele Unite care îţi permite să şi munceşti).

„Totul a fost ca o joacă, să depun actele pentru Green Card, cu ajutorul tenisului poţi să faci multe. La acel moment, eu încă nu eram hotărât dacă să rămân în Italia sau să plec în Statele Unite. Până la urmă am decis să fac ceva serios acolo, astfel că am încercat să punem pe picioare o Academie împreună cu fratele meu.

Când am primit oferta de a prelua un club din Florida, i-am spus: «Fără tine nu fac nimic!». El tot timpul a stat în umbra mea, dar ştiam că el va avea rolul principal în Academia din Statele Unite. Am găsit un club care era practic în mijlocul tuturor academiilor de acolo. În Florida sunt zeci de academii, dar 10 sunt foarte importante, iar concurenţa între ele este foarte mare. Puteam să mă duc şi la alte cluburi, mai departe, dar interesul era să avem cât mai mulţi jucători“, povesteşte Iulian Vespan. Astfel, cei doi fraţi au preluat un club cu 26 de terenuri, toate pe zgură, pentru care plătesc o chirie lunară de 6.000 de dolari.

Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, astfel că ei au trecut şi la schimbări importante. Pentru a capta însă atenţia tuturor jucătorilor din ATP şi WTA, care vin la pregătiri 8 ani are antrenorul Iulian Vespan de când lucrează cu Alisa Kleybanova în zonă, trei terenuri de zgură au fost transformate în suprafaţă rapidă: două pe hard, cu aceeaşi culoare ca la turneul Masters Series de la Miami şi unul pe iarbă sintetică. În zonă, trei terenuri de zgură au fost  transformate în suprafaţă rapidă: două  pe hard, cu aceeaşi culoare ca la turneul  Masters Series de la Miami şi unul pe  iarbă sintetică.  

Viitoare etapă a afacerii ar fi organizarea unui turneu ITF, în valoare de 200.000 de dolari. „Am făcut până acum multe turnee de juniori şi un Futures de băieţi de 10.000 de dolari. Vreau să fac şi un turneu de fete, în a doua săptămână de Indian Wells, când nu se joacă nimic altceva. ATP-ul a făcut un Challenger în acea perioadă, unde evoluează şi jucători foarte importanţi, este o etapă de pregătire înaintea turneului de la Key Biscane. Eu mă gândesc la unul pentru fete, de 200.000 de dolari. Singura problemă este că trebuie să-l pun pe suprafaţă rapidă şi atunci suntem obligaţi să schimbăm mai multe terenuri“, şi-a prezentat şi proiectul de viitor Iulian Vespan. Aşadar, de la o pasiune profundă pentru tenis, antrenorul român a ajuns la o afacere care capătă anvergură de la un an la altul.

Citiţi articolul integral pe www.prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO