Profesii

Se spulberă mitul "României care rămâne fără medici"?

Se spulberă mitul "României care rămâne fără medici"?

Autor: Ioana David

08.10.2011, 13:27 1135

Numărul medicilor care ies de pe băncile facultăţii este mai mare comparativ cu cel al medicilor care pleacă în afara ţării astfel încât datele statistice arată o majorare a numărului cadrelor medicale din România an de an.

În medie anual pleacă din ţară peste 1.000 de medici, iar în 2011 spre exemplu numărul locurilor de la rezidenţiat a fost de peste 3.000 astfel că teoretic în plus ar rămâne în jur de 2.000 de cadre medicale. "Dacă s-ar exclude numărul medicilor rezidenţi nou înregistraţi şi numărul medicilor din spitalele amintite (spitalele private - n.red.) pe total ţară, numărul total de medici în anul 2010 faţă de anul 2009 ar înregistra o scădere de circa 1.200 medici pe total ţară care au ieşit din sistemul de raportare: fie au plecat în străinătate, fie s-au pensionat, fie nu mai lucrează în domeniu", a fost răspunsul oferit de către INS la întrebarea ZF de ce datele arată creştere în condiţiile în care tot mai mulţi medici pleacă să muncească în străinătate.

Reprezentanţii INS mai spun că datele din 2010 comparativ cu 2009 trebuie privite într-un context particular deoarece s-a schimbat modalitatea de raportare. Astfel datele despre medici erau raportate "în mod centralizat", de către Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii până în 2009, însă din 2010 odată cu introducerea de către INS a unui sistem de culegere a datelor s-a trecut la raportarea pe unitate, în această categorie intrând şi spitalele private. Totodată, mai spune INS, în 2010 a existat o creştere a numărului de rezidenţi.

Perioada lungă de timp în care medicii ajung să se formeze, la care se adaugă faptul că specialiştii sunt primii care pleacă în străinătate, determină o criză profundă de personal cu experienţă în sistem, la care autorităţile trebuie să găsească soluţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO