Profesii

Sindicatele au ultimul cuvant in modificarea Codului muncii

16.08.2004, 00:00 16



Considerat de catre patronate ca fiind creatia sindicatelor, Codul muncii va continua sa ramana asa in conditiile in care reprezentantii Ministerului Muncii anunta ca modificarea acestui act normativ nu se va face fara acordul acestora. "Exista o tinta privind modificarea Codului Muncii, dar prevederile acestui act normativ nu vor fi amendate decat cu acordul sindicatelor, a declarat Bogdan Niculescu-Duvaz, ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali.



"Nu vom face modificari la Codul Muncii fara consultarea sindicatelor. (...) Nu va pot spune in acest moment care sunt punctele propuse de patronate pentru a fi modificate", a mai spus Duvaz, citat de Mediafax.



Modificarea Codului Muncii a fost insistent ceruta de organizatiile investitorilor si de patronate, apreciind ca aplicarea prevederilor acestui act are o serie de influente negative asupra mediului economic, printre care scaderea productivitatii muncii, cresterea fiscalitatii si a ponderii lucrului la negru.



Ministrul muncii Dan Mircea Popescu a anuntat recent ca aproape un sfert dintre prevederile Codului Muncii ar putea fi modificate conform celor convenite de Ministerul Muncii cu partenerii sociali, insa numai dupa consultarea grupurilor parlamentare. Fara sa faca referire la anumite prevederi, el afirma ca vor fi supuse modificarii 72 de articole (din cele 300 ale Codului Muncii - n.r.).



Imediat, patronatele s-au grabit sa faca propuneri de modificare si sa le trimita ministerului pentru a fi analizate.



Acest lucru insa i-a nemultumit pe sindicalisti. Blocul National Sindical si "Cartel Alfa" si-au reafirmat opozitia fata de modificarea Codului Muncii, reprosand ministrului muncii ca lasa "falsa impresie" ca sindicatele ar sustine amendarea acestei legi, negociata mult timp inainte de a fi adoptata prin raspundere guvernamentala.



"Apreciem ca exista o bruma de complicitate intre actualul ministru al muncii si patronate pe marginea acestor modificari, de care toata lumea pomeneste, dar nu se refera la continutul lor", declara Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS), sustinand ca BNS nu a fost consultat cu privire la eventuale modificari aduse Codului Muncii.



"Blocul National Sindical nu a fost consultat cu privire la aceste modificari. (...) Am avut, de-a lungul timpului, consultari cu Ministerul Muncii, insa pe marginea aplicarii legii si in care am solicitat elaborarea legislatiei complementare, necesara pentru eliminarea lacunelor din Codul Muncii. Ei au folosit in mod ticalos consultarile - repet, consultari - in procesul de modificare al Codului Muncii", a spus Costin.



Dezbaterile pe marginea Codului Muncii au starnit numeroase controverse, discutiile privind forma finala a noului act normativ, intrat in vigoare la inceputul lunii martie 2003, fiind finalizate dupa aproape cinci ani. La sfarsitul acestora, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului privind acest act normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO