Femeile de peste 45 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, vârsta fiind de cele mai multe ori cauza pentru care acestea sunt respinse, chiar dacă este rareori invocată, arată o analiză realizată de Great HRs Community.
Situaţia nu e mult mai bună nici în cazul bărbaţilor după această vârstă.
Cu toate acestea, România este pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte diferenţa între rata de ocupare la femei şi la bărbaţi, de 17,6%. Astfel, şase din zece femei cu vârsta între 20 şi 64 de ani deţin un loc de muncă în România, faţă de aproape opt din zece bărbaţi.
“Societatea are percepţia potrivit căreia o parte importantă din activitatea unei femei, de-a lungul vieţii, se întâmplă în afara locului de muncă – are grijă de familie, de copii, de casă. În societăţi ceva mai tradiţionaliste, cum este şi România, munca femeilor pare a fi subapreciată. Atunci când o femeie de peste 45 de ani se prezintă la interviu, mulţi angajatori se gândesc automat: ce fel de responsabilităţi are în afara locului de muncă şi în ce fel acestea îi pot afecta disponibilitatea. Şi, corect sau nu, dar cu siguranţă pe nedrept, aceştia presupun că a lipsit ceva timp de pe piaţa forţei de muncă şi că a desfăşurat o activitate fără relevanţă în concediul maternal”, explică Alina Anghel, co-fondator al Great HRs Community şi al proiectului Angajez 45+