Profesii

Unde e mai bine sa muncesti: la patron roman sau in multinationala

07.12.2009, 00:00 954

"Promovarile in companiile locale se fac dupa un oarecarepaternalism specific romanesc, mai mult se merge «pe incredere».Rareori meritele unui angajat dintr-o companie locala se transformaintr-o posibilitate de promovare", explica Sorin Roibu, managingdirector al firmei de executive search Arthur Hunt. El estimeaza cadiferentele salariale intre executivii din multinationale si ceidin companiile locale sunt de aproximativ 20%, in favoarea primeicategorii.

Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutareLugera&Makler, este de parere ca diferentele salariale dinmultinationale si companiile romanesti apar atunci cand existadiferente si in responsabilitatile postului.

"Cu totul alte salarii au angajatii care lucreaza, de exemplu,pe functia de contabil

intr-o multinationala fata de angajatii cu aceeasi titulatura ajobului dintr-o companie romaneasca. Este clar insa ca diferentesalariale exista: angajatii din multinationale castiga, in medie,cu 15- 20% mai bine decat cei dintr-o companie romaneasca, peaceeasi functie", explica Badea. Ea a mai precizat ca, pe masura ceangajatii urca in organigrama, beneficii precum masina sautelefonul mobil pot beneficia de imbunatatiri in cazulmultinationalelor.

Salarii de 4 ori mai mari in multinationala fata destat

Alina R., 25 de ani, care se ocupa in prezent de procesele derecrutare in cadrul unei multinationale prezente pe piata locala, alucrat timp de un an in cadrul unei companii de stat.

"Lucrez de un an si jumatate in multinationala. Comparativ cusalariul obtinut in sistemul bugetar, salariul de acum este acum depatru ori mai mare, existand totodata posibilitatea de cresteresalariala, care se realizeaza de doua ori de pe an, pe bazaevaluarii performantelor", spune Alina, care apreciaza conditiilede lucru si mijloacele tehnologice puse la dispozitie deangajatorul actual.

"Printre facilitatile de care beneficiez in multinationala seafla asigurarea medicala la o clinica privata", mai spune ea. Alinacrede ca printre dezavantajele jobului la multinationala se numaranivelul ridicat de stres, termenele-limita de finalizare aproiectelor care uneori sunt prea stranse si competitia acerbaintre angajati, care nu este intotdeauna constructiva. Pe de altaparte, diferente exista la nivel de beneficii si in randulangajatilor din companiile cu capital strain care ocupa aceleasifunctii.

"Exista angajati in multinationale, care chiar daca au salariiapropiate ca valoare, difera centrimetrii cubi ai motorului de lamasina si potentialul telefonului mobil oferite de firma. Ei suntpe aceeasi linie ierarhica in organigrama, dar nu sunt pe acelasinivel functional. Exista asa ceva in Romania si sunt multe companiicare aplica acest sistem", explica Richardo Turcu, directorulgeneral al WizSalary, unul dintre principalii jucatori ai pietei desolutii software de salarizare, detinut de omul de afaceri EliDavidai, care a adus in Romania brandurile Pepsi si BurgerKing.

In opinia lui Turcu, intr-o multinationala totul functioneazadupa reguli, de la vestimentatie si program de lucru pana laevolutia salariala. "Intr-o companie romaneasca exista reguli, darnu sunt atat de detaliate precum sunt cele din multinationale. Sepoate spune ca un angajat dintr-o companie romaneasca ajunge multmai repede la un salariu mai mare decat un angajat dintr-omultinationala daca e performant", spune Turcu, a carui companieare peste 1.500 de clienti. El crede ca diferenta dintre angajatiiunei companii multinationale si cei ai unei companii romanesti estetimpul in care beneficiaza de cresteri salariale semnificative.

Iuliana Stan, business manager al companiei de consultanta HumanSynergistics, crede ca promovarile depind de dimensiuneacompaniilor, si nu de capitalul (strain sau romanesc)companiilor.

"In companiile mici si medii romanesti este mai usor sapromovezi pentru ca angajatii pot fi mai usor de vazut. Insa intr-ocompanie romaneasca mare cred ca se aplica aceleasi criterii depromovare ca intr-o multinationala", spune Stan.

Nu de aceeasi parere este insa sales managerul firmei derecrutare Lugera&Makler, care crede ca promovarile se fac maiusor in multinationale. "Intr-o companie romaneasca nu prea se facpromovari pentru ca, de regula, patronul isi ia cativa angajatibuni, care sa-l ajute sa creasca compania. Insa sistemul deevaluare a angajatilor este mai bine pus la punct intr-omultinationala, unde si promovarile se fac mai usor", precizeazaBadea.

In 2010, cresterile salariale individuale

Specialistii spun ca salariile au crescut in toate domeniile deactivitate in acest an, numai ca nu a fost o crestere globala, ciin functie de performanta.

"Anul acesta nu prea au mai fost cresteri salariale in masa, iaraceasta tendinta se va mentine si anul viitor. Cresterile salarialereale de anul viitor vor fi acordate individual, de 4 - 5% in lei,peste inflatie", mai spune Turcu.

El a mai spus ca procentele de crestere salariala in functie deperformanta au ramas la fel ca in anii precedenti. In schimb, s-aueliminat bonusurile traditionale.

"Salariile fixe nu au scazut anul acesta. Nu mai sunt atat demulte prime, atat de multe ore suplimentare, nu mai sunt asa demari bonsurile oferite angajatilor, insa salariile de baza au ramasaceleasi", explica Turcu.

De altfel, un studiu recent realizat de compania de consultantasi audit PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca anul acesta au fostcresteri salariale, insa aceste majorari au acoperit doar nivelulinflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO