Profesii

Ungaria apelează la pensionari şi studenţi pentru a-şi acoperi deficitul în creştere de forţă de muncă

Ungaria apelează la pensionari şi studenţi pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2018, 00:04 641

Pe fondul aversiunii faţă de imigranţi, ţara est-euro­peană încearcă să recruteze pensionari şi studenţi, scrie Financial Times.

Numărul poziţiilor vacante a ajuns la 80.000 din cauza emi­graţiei şi ratei în scădere a natalităţii. Un sondaj din 2017 re­levă că aproximativ 60.000 de persoane au fost angajate după vârsta de pensionare, însă Mihaly Varga, ministrul un­gar de finanţe, declara în octombrie că numărul pensio­narilor care pot fi angajaţi este mai mare.

Drept stimulant, din ianuarie anul viitor, angajatorii vor fi scutiţi de plata impozitului pe salarii pentru pensionarii pe care-i angajează. Compania de recrutare euCSOPORT a lansat un program prin care îi ajută pe cei cu vârsta de peste 55 de ani să-şi găsească locuri de muncă.

Probleme cu piaţa forţei de muncă au toate ţările din Europa Centrală şi de Est, nu numai Ungaria, şomajul situându-se la minime record, spune Zoltan Arokszallasi, de la Erste Bank. Potrivit acestuia, companiile spun că penuria de forţă de muncă le limitează producţia.

Aceste deficite pot fi diminuate de migraţie, dar într-o măsură mai mică în Ungaria din cauza poziţiei antimigranţi a guvernului, spune Mateusz Szcurek, economist la BERD. De ajutor sunt şi investiţiile în automatizare pentru a-i ajuta pe angajaţii mai în vârstă, spune acesta.

În Ungaria, vârsta de pensionare a crescut la 65 pentru ambele sexe de la 55 pentru femei şi 60 pentru bărbaţi.

„Din 1998, creşterea graduală a ratei de angajare a persoanelor cu vârste de peste 55 de ani reprezintă cea mai importantă sursă de creştere a forţei de muncă“, spune Janos Kollo, economist ungar.

Însă această sursă s-ar putea epuiza în cazul menţinerii actualelor tendinţe demografice. Populaţia Ungariei ar putea scădea de la 9,7 milioane de persoane în prezent la 6 milioane până în 2070, potrivit biroului naţional de statistică.

Guvernul speră să soluţioneze parţial problema deficitului de forţă de muncă cheltuind peste 4% din PIB pe un sistem de susţinere a familiilor, potrivit unui purtător de cuvânt al acestuia. Guvernul a reformat de asemenea sistemul de pregătire profesională în 2016 pentru a reduce numărul de ore pe care studenţii trebuie să-l atingă înainte de a fi angajaţi.

Kollo se teme că oamenii sunt pregătiţi rapid pentru poziţii actuale de pe piaţă, dar că aceştia nu vor fi pregătiţi să se adapteze la poziţii care nu există încă.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO