Profesii

Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o nouă minivacanţă de trei zile

Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte...

Autor: Alexandru Nanu

24.04.2023, 09:01 3159

La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanaţă de trei zile, ca urmare a faptului că urmează 1 mai — Ziua Muncii. Astfel, ziua de 1 mai va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Zilei Muncii. Această sărbătoare cade într-o zi de luni şi se leagă de weekend, astfel românii voi avea 3 zile libere consecutive.

Zilele libere care urmează în 2023 sunt:

1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie  — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea  punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO