Profesii

ZF Live. Mihai Crăciun, fondator Collegio: În cadrul unei negocieri ne intereseză şi relaţia pe termen lung cu partenerul. Cele mai de succes negocieri nu sunt acelea în care cineva câştigă iar celălalt pierde

ZF Live. Mihai Crăciun, fondator Collegio: În cadrul...

Autor: Răzvan Botea

22.02.2024, 16:34 24

Mihai Crăciun, fondatorul Collegio, a vorbit la ZF Live despre importanţa comunicării şi a negocierii cu partenerii de business.

„În cadrul unei negocieri ne intereseză şi relaţia pe termen lung cu partenerul. Cele mai de succes negocieri nu sunt acelea în care cineva câştigă iar celălalt pierde. Sunt acelea în care reuşim să extindem această bază de negociere astfel încât ambele părţi să câştige ceva”, a declarat acesta în cadrul emisiunii ZF Live, susţinută de Orange Business.

În România nu există o cultură a speech trainerilor, este de părere Mihai Crăciun, care arată că oamenii ar trebui să fie mai atenţi la modul în care comunică.

„În România nu am avut un model de comunicator pe care să-l urmăm. La noi nu există această cultură a speech trainerilor. Piaţa de comunicare este încă tânără şi vor mai trece ceva ani până să ne dăm seama cât de importantă este. Sunt de părere că oamenii ar trebui să fie mai atenţi, indiferent de meseria pe care o au, la modul în care comunică”, consideră fondatorul Collegio.

Crăciun consideră că trebuie acordată atenţie şi limbajului nonverbal, respectiv celui paraverbal, întrucât acestea transmit mai multe informaţii decât limbajul verbal.

„Profesorul Albert Mehrabian a făcut mai multe cercetări în anii 70-80’ şi a demonstrat importanţa limbajului nonverbal şi paraverbal în comunicare. Astfel, limbajul non-verbal are o pondere de 55%, cel paraverbal de 38%, iar cel verbal de 7%. Limbajul paraverbal ţine de intonaţie, tonul vocii, respectiv ritmul vorbirii”, a mai adăugat Mihai Crăciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO