Proprietăţi

Belgienii fac din fonduri proprii o clădire de birouri în Pipera

Autor: Cristi Moga

25.11.2010, 23:52 145

Compania de dezvoltare imobiliară Atenor Group, listată pe bursaEuronext, a început în luna octombrie lucrările de construcţii la oclădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 de metripătraţi pe bulevardul Dimitrie Pompei din Bucureşti. Firma belgianămerge astfel contra curentului, ţinând cont de faptul că de maibine de aproape doi ani nu au mai fost începute investiţii în zonă,pe fondul gradului ridicat de neocupare al clădirilorexistente.

Atenor a cumpărat în 2008 un teren de 1,5 hecta re în Pipera,unde plănuieşte să dezvolte un parc de afaceri format din treiclădiri, denumit Hermes Business Campus, dar începe lucrările doarla primul imobil, care ar trebui finalizat în 2012.

Zona Pipera a fost destul de evitată în ultimii ani decompaniile interesate de mutare din cauza accesului dificil, spaţiiimportante fiind disponibile în clădiri precum Pipera BusinessTower sau BOC, dar mai ales în zona Pipera-Tunari, în clădiriprecum Cubic Center sau Global City.

"Ştim că 20% din birourile din Pipera sunt goale, dar nu suntemchiar stupizi începând această investiţie", a declarat StephanSonneville, CEO al companiei şi acţionar minoritar, cu oparticipaţie de 5%, potrivit datelor de la Bursă.

Belgienii spun că nu au nevoie de finanţare bancară pentruconstruirea primului imobil, în condiţiile în care la începutulacestui an au derulat o emisiune de obligaţiuni de 50 de milioanede euro care a fost supra-subscrisă până la 75 de milioane deeuro.

"Ştim că în Pipera chiriile practicate sunt de 11-14 euro/metrulpătrat lunar şi am ucide proiectul dacă am cere chirii mai mari",mai spun reprezentanţii Atenor, care lucrează cu firma deconstrucţii Octagon pentru lucrările de fundaţie şisubstructură.

"Suntem într-o poziţie favorabilă. La licitaţia pentru lucrărilesupraterane avem oferte de la peste 20 de firme de construcţiilocale şi internaţionale. După ce vom alege din oferte, va urma şio perioadă de câteva luni de negociere", a declarat şi DanCatalinescu, project manager al Atenor. Reprezentanţii companiei nuau înaintat o sumă privind valoarea investiţiei în prima clădire debirouri, în condiţiile în care nu au semnat deocamdată contractulcu antreprenorul general.

Pentru închirierea spaţiilor de birouri compania nu va colaboracu o singură firmă de consultanţă imobiliară, ci va accepta ofertede la toţi brokerii de pe piaţă. Un prim contract a fost semnat cuun restaurant care va ocupa un spaţiu de la parterul clădirii.

"Avantajul nostru este că terenul se află chiar lângă staţia demetrou. Traficul este o problemă peste tot. În Bruxelles am făcutdimineaţă mai bine de o oră până la aeroport. Şi acolo rata deneocupare a birourilor este de 12%, dar am închiriat anul acestaspaţii de 30.000 de metri pătraţi într-un proiect aflat, deasemenea, în faţa staţiei de metrou", a mai spus Sonneville, careconduce o companie cu o capitalizare de 168 de milioane de euro şiun portofoliu imobiliar cu o suprafaţă de 340.000 de metri pătraţi,concentrat în Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO