Proprietăţi

Ce locuinte mai pot fi cumparate in Bucuresti cu 100.000 de euro?

Ce locuinte mai pot fi cumparate in Bucuresti cu 100.000 de euro?
29.10.2008, 21:26 21

Bugetul de 100.000 de euro pentru achizitia unei locuinte in Bucuresti nu-ti ofera multe variante in momentul de fata; mai exact: un apartament de doua camere de 50-60 de metri patrati intr-un bloc vechi sau unul de 45-55 de metri patrati intr-un ansamblu rezidential nou, potrivit datelor consultantilor imobiliari privind preturile pe metrul patrat.

Bineinteles, acestea sunt niste medii. Nu poti cumpara cu acesti bani nici macar o garsoniera intr-o zona buna din Baneasa sau Dorobanti, in timp ce pe segmentul locuintelor vechi poti spera chiar la un apartament cu trei camere, intr-o zona precum Berceni sau Pantelimon, in functie de suprafete si dotari, arata o analiza pe baza informatiilor stranse in cea de-a treia editie a catalogului de Ansambluri Rezidentiale realizat de Business Magazin.
In ceea ce priveste locuintele noi, potentialii cumparatori cu un buget de 100.000 de euro nu sunt irealisti daca isi propun un apartament cu doua camere, dar acestea sunt construite, de regula, la extremitatile orasului, in zone cu acces ceva mai dificil la mijloacele de transport in comun sau chiar in localitatile din jurul Bucurestiului.
O privire sumara asupra ofertei de locuinte noi de pe piata locala arata ca majoritatea ansamblurilor cu preturi relativ mici sunt construite de companii cu actionariat local, care au beneficiat si de loturi cumparate din timp, la preturi mai mici fata de ce se vehiculeaza astazi pe piata, care au facut ca aportul terenului in costurile totale sa fie mai mic. Astfel, apartamente pornind de la preturi de 1.000-1.200 euro/metrul patrat construit pot fi gasite in ansambluri precum Confort City, realizat de Domus Stil, Rasarit de Soare (Conarg) sau Primavara Drumul Taberei (Can Serv), firme controlate de oameni de afaceri romani.
Tinand cont de aceste informatii si de actualele dobanzi de pe piata bancara, un cuplu trebuie sa castige lunar peste 1.500 de euro pentru a-si putea permite o astfel de locuinta, luand in calcul un credit de 75.000 de euro pe o perioada de 20 de ani (presupunem ca detine un avans de 25.000 de euro), la un grad de indatorare de 60%. 
Practic, un cuplu in cadrul caruia ambii membri castiga cu 60% peste media salariilor din Capitala si-ar putea permite in prezent un apartament cu doua camere la marginea orasului, pentru care trebuie timp de 20 de ani sa renunte la peste 60% din veniturile actuale.
Criteriul accesibilitatii locuintelor este tot mai des pronuntat de o serie de consultanti, element care intra oarecum in contradictie cu cel al costurilor, care au crescut constant pana in acest an.
Cu alte cuvinte, vanzatorii de terenuri, dar si companiile de constructii ar trebui sa ia in calcul costuri din care sa rezulte preturi pe care piata, respectiv utilizatorul final, sa le poata sustine.
In masura in care salariile vor continua sa creasca in urmatoarea perioada in ciuda crizei financiare internationale care se va lasa cu reduceri de investitii, dar si de costuri din partea unor companii multinationale de pe piata locala, locuintele de 100.000 de euro ar putea deveni accesibile unei categorii mai mari, respectiv un pret corect pentru clasa medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24