Proprietăţi

Chiriile birourilor din centrul Bucureştiului au crescut uşor, pentru prima dată în 3 ani

Chiriile birourilor din centrul Bucureştiului au crescut uşor, pentru prima dată în 3 ani

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

24.04.2012, 17:27 395

Chiriile birourilor din zona centrală a Bucureştiului au înregistrat în primul trimestru o uşoară creştere, pentru prima dată de la începerea crizei pe piaţa imobiliară, pe fondul livrărilor reduse şi creşterii cererii, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox.

Potrivit datelor DTZ, chiriile au urcat cu 3% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2011, înregistrând astfel prima majorare de la sfârşitul anului 2008, când s-a declanşat criza pe piaţa imobiliară. Pentru zonele semi-centrale, chiriile variază între 13-16 euro/ mp/ lună, atingând valori de 10-12 euro/mp/lună în zonele de business de la periferia capitalei.

"Pentru finalul anului 2012 estimăm un nivel constant al chiriilor în Bucureşti, inclusiv în zona centrală, unde acestea vor rămâne la 18,5-19,5 euro/ mp/ lună", se arată într-un comunicat al DTZ.

Stocul de spaţii de birouri a depăşit uşor 1,84 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului 2011, iar în primul semestru s-au livrat doar 2.500 metri pătraţi de spaţii noi, prin de finalizarea proiectului Barbu Văcărescu, dezvoltat de Expert RoInvest Development.

"În 2012 se estimează livrarea a aproximativ 100.000 metri pătraţi de birouri în creştere de 12% comparativ cu 2011, iar pentru 2013 se estimează încă 130.000 metri pătraţi, acest lucru făcând ca stocul total de spaţii de birouri din Bucureşti să depăşească 2 milioane de metri pătraţi", se menţionează în comunicat.

Volumul net al închirierilor a înregistrat la sfârşitul anului 2011 a fost de 225.000 metri pătraţi, în cel de-al doilea semestru încheindu-se cele mai multe tranzacţii de închiriere, totalizând aproximativ 40% din totalul anual.

"Făcând o comparaţie a închirierilor pe trimestre, în trimestrul I din 2012 se observă o creştere semnificativă. Astfel, volumul net al închirierilor (cuprinzând închirierile de spaţii noi, pre-închirierile şi prelungirile de contracte) a ajuns la 46.000 metri pătraţi, suprafaţă care include şi cea mai mare tranzacţie înregistrată în Q1 - închirierea de către Raiffeisen Bank a 22.946 metri pătraţi în proiectul Sky Tower, tranzacţie care s-a făcut între un chiriaş şi un proprietar aparţinând aceluiaşi grup. Ultimele 3 luni din 2011 au fost cele mai puţin active din ultimii doi ani cu circa 20.000 mp tranzacţionaţi", precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte cererea pe zone, în partea de Centru Nord (Barbu Văcărescu -Floreasca - Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Presei Libere) s-au făcut cele mai multe tranzacţii - 65% din volumul net al închirierilor trimestriale.

Companiile din sectorul serviciilor financiare au dominat piaţa închirierilor, teoretic vorbind. Fără a lua în considerare tranzacţia din interiorul aceluiaşi grup - închirierea de către Raiffeisen a spaţiului din Sky Tower - volumul închirierilor ajunge la 21.700 metri pătraţi, sectoarele industrial/ producţie-trading şi business/ servicii profesionale deţinând o cotă egală de 23%.

"Până la sfârşitul anului 2012 estimăm un nivel al tranzacţiilor similar cu volumul înregistrat în 2011, cu o creştere a cotei activităţii de pre-închiriere în totalul de spaţii închiriate.
În trimestrul I din 2012 rata de neocupare a scăzut de la 13.9% înregistrată în Q4 2011, la 13.4%. Rata de neocupare a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele 12 luni, respectiv 2,5%", apreciază analiştii DTZ.

În continuare cele mai puţine spaţii de birouri disponibile sunt în zona centrală şi de vest, în timp ce ratele de neocupare cele mai mari sunt asociate clădirilor din zona de nord / Pipera, unde media este de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO