Astfel, cu salariul mediu din Bucureşti, estimat la circa 380 deeuro net, poate fi achiziţionat un apartament cu două camere încartierul bucureştean Vitan în decurs de 15 ani, alocând toateveniturile, ţinând cont de un preţ de circa 65.000 de euro, cât cerîn prezent proprietarii din zonă.
Calculele sunt pur teoretice şi arată relaţia dintre salariilemedii nete la un moment dat şi preţurile apartamentelor, care sepot transpune într-un indice al accesibilităţii.
Locuinţele medii din Bucureşti, cum pot fi considerateapartamentele cu două camere dintr-un bloc vechi din Vitan, audevenit mai accesibile decât în urmă cu doi ani, când pentruaceeaşi locuinţă trebuiau alocate salariile pe 200 de luni (17ani), dar rămân departe de nivelul din 2002, când erau necesare 66de salarii medii lunare (cinci ani şi jumătate).
Cu alte cuvinte, degeaba au scăzut preţurile în Vitan cu 30% dacăşi salariile în Bucureşti au fost reduse cu 20%, potrivitestimărilor ZF.
Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognozănu mai oferă informaţii defalcate privind veniturile lunare peregiuni.
La nivel naţional însă, veniturile în euro ale populaţiei au scăzutcu peste 20% în ultimii doi ani, de la circa 413 euro lunar la 320de euro lunar. Extrapolând, salariile medii din Bucureşti au ajunsprobabil la circa 370-380 de euro lunar, faţă de 460 de euro în2008, înainte de debutul crizei.
În acelaşi timp, pentru apartamentele care costau 90.000 de europroprietarii au ajuns să ceară 65.000 de euro, tranzacţiile putândfi realizate la valori chiar mai mici.
În 2002 salariul mediu din Bucureşti era de circa 188 de euro, darun apartament cu două camere costa 12.500 de euro în Vitan, bani cucare nu poate fi cumpărată acum decât o garsonieră confort trei încartierul Ferentari.
Acestea au fost calculele teoretice. Practic, o persoană carecâştigă salariul mediu în Bucureşti, circa 400 de euro, nu poatecumpăra un apartament în Vitan nici măcar în 30 de ani. De ce? Ratala un credit pe 30 de ani de 60.000 de euro prin programul Primacasă este de aproximativ 280 de euro lunar, potrivit aplicaţiei decalculare a ratelor de pe site-ul raiffeisen.ro, dar băncileacceptă astăzi un grad de îndatorare de maxim 50% pentru acest gende împrumuturi, respectiv maxim 200 de euro lunar.
Este adevărat însă, datele statistice nu surprind toate veniturileobţinute de populaţie. Astfel, potrivit unui sondaj realizat de unsite de recrutate, unul din trei români declară că are venituri şidin activităţi prestate "la negru", fără forme legale, bani carepot fi folosiţi în consum.
La fel de adevărat este însă faptul că aceşti bani nu sunt luaţi încalcul de bănci la întocmirea unui dosar de credit, motiv pentrucare numărul aplicanţilor care se pot încadra în prezent pentruobţinerea unui credit ipotecar este redus.
Drept dovadă, soldul total al creditelor pentru locuinţe a crescutîn luna septembrie cu doar 14 milioane de euro, până la 6,57miliarde de euro, în condiţiile în care clienţii sunt mai degrabăinteresaţi să îşi refinanţeze datoriile decât să accesezeîmprumuturi noi.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels