Proprietăţi

Pariul pe lux: noile apartamente construite în Bucureşti vor fi mai bune şi mai scumpe

Pariul pe lux: noile apartamente construite în...

Autor: Cristina Cuncea

17.12.2014, 14:03 2174

Potrivit Nordis, oferta nouă pe segmentul locuinţelor de lux în 2014-2015 se ridică la peste 500 apartamente în construcţie în zonele de lux Şoseaua Nordului - Herăstrău, Primăverii, Floreasca, Kiseleff şi Aviatorilor.

"Faţă de anul 2013, se poate discuta de o creştere a numărului tranzacţiilor de circa 12% în anul 2014, dar şi o creştere a bugetelor alocate pentru achiziţii rezidenţiale. În ceea ce priveşte ponderea tranzacţiilor în anul ce se încheie, 40% dintre cumpărători s-au orientat către apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc şi unui cuplu tânăr dar şi unei familii şi au un randament investiţional bun. Fiind vorba de zone premium din Bucureşti şi apartamentele cu suprafeţe mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare în achiziţii, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai", a declarat, într-un comunicat, Emanuel Poştoacă, general manager al Nordis.

Pe de altă parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special de investitori, acestea având preţuri mai mici, datorită suprafeţelor mai scăzute, dar şi pentru că au potenţial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expaţi.

Doar 5% din locuinţele cumpărate în 2014 în zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

În ceea ce priveşte activitatea de dezvoltare, în acest an, în zona Herăstrău -Şoseaua Nordului investitorii au început construcţia a două proiecte de lux de anvergură, care au fost în stand by după anul 2008. Ansamblurile au un regim de înălţime de peste 10 etaje şi vor livra împreună în jur de 300 de apartamente, de 2, 3, 4 camere şi penthouse-uri.

"Este primul an după perioada de scădere din 2008, când dezvoltatorii imobiliari încep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafeţe mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai înalt de calitate decât cele construite în ultimii 3-4 ani, când au fost livrate puţine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scăzute şi a presiunii preţului de achiziţie. Tendinţa de creştere din 2014 se va menţine şi în anul 2015, anul viitor fiind programate să înceapă încă două proiecte imobiliare care vor fi finalizate în 2017, care vor oferi spre vânzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care preţul mediu de vânzare începe de la 1.500 euro +TVA pe metru pătrat construit", a adăugat Poştoacă.

De asemenea şi în zona Kiseleff- Aviatorilor au fost începute mai multe proiecte premium, multe din ele gândite înainte de începerea crizei şi sistate în ultimii ani. Acestea vor aduce pe piaţă în jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere şi penthouse-uri.

"Estimăm că în anul 2015- 2016 vor fi scoase la vânzare toate aceste apartamente şi vor fi începute şi alte proiecte noi. În zona Kiseleff-Aviatorilor cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari, de 3 şi 4 camere sau tip penthouse şi semnificativ mai mică pentru 2 camere. Cele mai multe apartamente de două camere de lux din Bucureşti s-au vândut în zona Floreasca", apreciază reprezentantul Nordis.

Şi în zona Floreasca există mai multe proiecte în derulare ce trebuie să ajungă la finalizare în 2015, investiţiile de acest tip având o tendinţă crescătoare încă de acum doi ani, datorită preţurilor mai mici ale terenurilor.

În Floreasca, cererile sunt axate în mod egal pentru apartamente de 2, 3 şi 4 camere, iar suprafeţele apartamentelor sunt mai mici faţă de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor. Cererea pentru apartamente în această zona este în creştere.

O altă zonă consacrată pentru rezidenţe de lux este Dorobanţi - Primăverii, unde au fost începute mai multe proiecte, la fel ca în celelalte zone, majoritatea din ele gândite înainte de începerea crizei şi sistate în această perioadă. Multe din clădirile rezidenţiale aflate în proiect sunt de mică înălţime, exclusiviste, cu puţine apartamente mari şi finisaje foarte bune.

Cererea în această arie se îndreaptă spre apartamentele mari, de 3 şi 4 camere sau tip penthouse şi foarte puţine către 2 camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24