Proprietăţi

Partea vizibila a crizei din constructii: Bucurestiul a devenit un oras fara santiere active - Galerie FOTO

Partea vizibila a crizei din constructii: Bucurestiul a devenit un oras fara santiere active
10.03.2010, 23:30 243

Cifrele brute de la Statistica arata astfel: scadere de 13,6% asectorului constructiilor, pana la 11,5 miliarde de euro.Realitatea din teren se traduce intr-un numar mai mic de santiere,in special private, in conditiile in care de aproape doi aniinvestitorii nu se mai incumeta sa inceapa proiecte noi delocuinte, centre comerciale sau birouri.

Ba mai mult, potrivit unei monitorizari a ZF, la noua din celemai mari zece santiere private din Bucuresti lucrarile au fostfinalizate pe parcursul ultimului an, proiecte care atrageauinvestitii de aproximativ un miliard de euro, aproape 10% din piataconstructiilor pe parcursul anului trecut.

Analiza viza doua malluri (Cotroceni Park si Sun Plaza, care auatras investitii cumulate de 500 de milioane de euro), cinciansambluri de locuinte (Rasarit de Soare, Asmita Gardens, DoamnaGhica Plaza, New Town si InCity Residences cu un total de peste3.000 de locuinte) si doua proiecte de birouri (City Gate siFloreasca Plaza, cu o suprafata inchiriabila cumulata de 77.000 demetri patrati). Pe santierele acestor proiecte in urma cu un an seaflau aproximativ 5.000 de muncitori.

Intre timp, locul lor a fost luat de oamenii din comert, inmalluri, de angajatii unor firme precum Oracle, Romtelecom sauRompetrol, in cladirile de birouri si de o parte dintrecumparatorii de apartamente, care au gasit resursele sa achiteintegral locuintele finalizate.

Paradoxal, in prezent, cand toata lumea vorbeste de o scadere apreturilor in constructii de 20-30% sau chiar mai mari, nimeni nuse inhama la noi proiecte. Pentru ca astazi nu este cerere.Intrebati de potentialul pietei pe termen mediu si lung, totimanagerii din imobiliare spun ca actuala criza "nu schimbafundamentele pietei": este nevoie de locuinte noi, spatiicomerciale si birouri moderne. Doar ca nimeni nu are acum curajulsa "produca" pentru niste clienti care se feresc de deciziiimportante.

In aceste conditii, de la furnizorii de materiale pana lasimplii muncitori din constructii, toti isi indreapta atentia catreproiecte publice. Stadionul National sau pasajul Basarab sunt insaprintre putinele proiecte de mari dimensiuni aflate in derulare,care nu pot insa compensa contractia din domeniul privat.

Semnale de revenire a investitorilor sunt, dar extrem de firave.Toti cauta insa "oportunitatile" care sa compenseze gradul de riscexistent pe piata: terenuri ieftine, in zone centrale, cu acces lametrou, pentru care ar putea gasi mai usor chiriasi la primulsemnal de revenire a pietei.

Pana ca acest lucru sa se intample, va prezentam ce s-a ales deproiectele imobiliare care anuntau "schimbarea la fata" aBucurestiului.

Proiecte oprite pe parcurs
In locul inceperii unor proiecte noi, intre timp, numeroasealte proiecte au fost oprite in diferite stadii, in timp ce altelenu au mai fost incepute deloc.
La categoria mari santiere oprite, cel mai vizibil obiectiveste cel de la Casa Radio din zona Eroilor, unde dificultatile in agasi finantare si contestarea PUZ-ului de catre Primaria sectorului1 au dus la stoparea unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliaredin oras.
La categoria cladiri de birouri, pe bulevardul Timisoara dinvestul orasului sau pe strada Frumoasa din apropierea PieteiVictoriei, pot fi zarite doar doua siluete ale unor imobile stopatedin cauza dificultatilor de a gasi chiriasi. Pe bulevardulTimisoara compania Anchor Grup ar fi trebuit sa finalizeze inca deanul trecut cladirea Anchor Plaza Metropol, dar a oprit lucrarile,in timp ce compania Primavera Development cauta de mai bine de unan chiriasi pentru un imobil de 3.200 de metri patrati din centrulCapitalei, a carui structura a fost finalizata, dar finisajele suntamanate pana la gasirea clientului.
In ceea ce priveste piata rezidentiala, cea mai mare parte aproiectelor incepute in 2007 au fost duse la capat, cel putin laprima etapa de constructie, in timp ce din 2008 dezvoltatorii nus-au mai incumetat sa inceapa constructia, astfel ca un numardestul de redus de proiecte au fost blocate pe parcurs.
Cel mai "celebru" caz este cel al proiectului Planorama dinColentina, dar acesta nu este tocmai un caz izolat. Constructiablocului Blue Tower din Colentina a fost de asemenea blocataintr-un moment in care lucrarile erau executate in proportie de85%, iar, mai recent, ansamblul Cortina Residence a fost oprit lastadiul in care structura era realizata in proportie de 65%. Carear trebui sa fie concretizarea acestor trei santiere? Realizarea a1.500 de apartamente noi. Dezvoltatorii acestor proiecte au insamari dificultati in a finanta constructia, companiile care artrebui sa construiasca Blue Tower si Cortina se afla in insolventa,iar dezvoltatorul proiectului Planorama sa afla inca la manacumparatorilor si a bancii pentru a obtine fondurile necesarefinalizarii primului bloc din cele patru ale proiectului de peste1.000 de locuinte.
Scaderea vanzarilor a prabusit insa si aceasta piata, care sedublase intre 2005 si 2008. Astfel, anul trecut au fost finalizatein Bucuresti 6.912 locuinte, in scadere cu 17% fata de 2008, iarpentru anul acesta nu este exclusa o revenire la cifrele din2004-2005, pe fondul numarului mare de proiecte blocate.
Proiecte care nu au mai fost Incepute
Bucurestiul are sanse sa redevina un imens santier, luand incalcul terenurile cumparate de catre dezvoltatorii imobiliaripentru realizarea de malluri sau ansambluri rezidentiale, a carorconstructie nu a fost inca inceputa. Lista proiectelor "pe hartie"poate fi considerata interminabila. Care dintre acestea vor fitotusi realizate?
In ceea ce priveste mallurile, piata este supra-saturata lanivel de proiecte. Dintre acestea, la nivel declarativ, ar puteaincepe anul acesta lucrarile la trei dezvoltari - Pallady ShoppingCenter (estul orasului), Collosseum (Chitila) si AFI Laromet(Bucurestii Noi). In stand by insa se mai afla proiectele ParkLakePlaza (Titan), Promenada Mall (Floreasca), Colentina Mall, GalleriaBucharest si alte proiecte de centre comerciale, al caror viitoreste mai mult sau mai putin incert. Pe segmentul de locuinte,septembrie 2008 a fost ultima luna in care dezvoltatorii imobiliaris-au mai incumetat sa anunte inceperea lucrarilor la noi proiecte.Unul dupa altul insa au renuntat la ideea de a construi in aceastaperioada, fie ca erau proiecte in vestul orasului (InfinityResidence sau Dimri Ghencea) sau in nordul Capitalei (North Parksau Garden of Eden).
Unde se mai lucreaza
Muncitorii de pe santierul magazinului Cocor din centrulCapitalei au finalizat cea mai mare parte a lucrarilor exterioare,astfel ca in prezent cei mai multi se concentreaza asuprafinisajelor, in conditiile in care proiectul ar trebui finalizat invara acestui an. Alte trei proiecte care ar trebui finalizate inurmatoarele luni sunt cladirile de birouri Nusco Tower, Euro Towersi Lakeview, situate in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicudin nordul orasului. La fel ca si in cazul Cocor, care este ultimulproiect comercial aflat in constructie in Bucuresti, si cele treiproiecte de pe Barbu Vacarescu sunt printre ultimele cladiri debirouri situate in zone centrale, cu acces la metrou, aflate inconstructie. Cele mai mari ansambluri de locuinte la care inca semai lucreaza sunt UpGround din Pipera si Vivenda de pe bulevardulBasarabiei, cu un numar cumulat de 1.000 de apartamente care artrebui finalizate in acest an. Si aceste proiecte, ca si cele debirouri sau proiectul de reabilitare a magazinului Cocor au fostincepute in perioada de boom imobiliar, in care costurile cumaterialele de constructii erau la nivel maxim.

Proiecte finalizate in ultimul an

Sun Plaza

  • 200 mil. euro investitie
  • 80.000 mp suprafata inchiriabila
  • 130 de magazine
  • Proprietar: Sparkassen Immobilien
  • Finalizare: februarie 2010
  • Zona: Piata Sudului
  • Chiriasi cheie: Cora, BauMax, Mobexpert, Cinema City

City Gate

  • 100 mil. euro investitie
  • 44.000 mp suprafata inchiriabila
  • Dezvoltator: GTC
  • Finalizare: T1 2010
  • Zona: Piata Presei Libere
  • Chiriasi: Rompetrol, Romtelecom, Millennium Bank

Cotroceni Park

  • 300 mil. euro investitie
  • 79.000 mp suprafata inchiriabila
  • 200 de magazine
  • Proprietar: AFI Europe
  • Finalizare: octombrie 2009
  • Zona: Bd. Timisoara
  • Chiriasi cheie: Real, Cinema City, Inditex, C&A

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO