Proprietăţi

Revendicarea terenurilor reduce ritmul de dezvoltare al pietei imobiliare

20.04.2006, 00:00 21

Revendicarea terenurilor din Capitala ingreuneaza dezvoltarea imobiliara, mai ales in cazurile in care nu se clarifica situatia legala a unei proprietati, afirma jucatorii de pe piata. In Bucuresti, circa doua treimi din terenurile din Bucuresti sunt revendicate de catre fostii proprietari, potrivit lui Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei.

In plus, dezvoltarile imobiliare din Bucuresti sunt afectate de legislatia stufoasa privind avizele si aprobarile necesare, eliberate dupa o perioada prea mare de timp. De exemplu, pentru o autorizatie de constructie sunt solicitate 17 avize, a precizat Orban.

"Fara o atribuire legala nu se poate efectua tranzactia de vanzare-cumparare. Astfel, se pot evita situatii dificile, precum aceea in care un proprietar care are acte, dar nu a eliminat toate riscurile in vederea unei potentiale revendicari, a vandut terenul si in timp apare cineva care revendica proprietatea si proiectul aflat in dezvoltare pe acea suprafata trebuie sistat pana la stabilirea situatiei legale finale", spune Florin Nine, real estate broker la departamentul de investitii/terenuri al companiei Regatta.

Terenurile afectate de revendicari pot fi foarte foarte greu implicate in proiecte de dezvoltare imobiliara, afirma reprezentantii DTZ Echinox. Pretul destul de ridicat al terenurilor ii determina pe dezvoltatorii imobiliari sa nu isi asume alte riscuri decat cele care implica planificarea si dezvoltarea terenurilor. In schimb, terenurile care prezinta un risc minim pentru dezvoltare, cele care au PUZ (Planul Urbanistic de Dezvoltare) aprobat sau autorizatie de constructie in cel mai bun caz, pot fi vandute la preturi ceva mai mari decat media pietei.

Din acest punct de vedere parerile sunt impartite intre jucatorii din piata.

"In alte tari din Europa este nevoie de trei pana la sase ani ca sa iei o autorizatie de constructie. La noi se rezolva in 9-12 luni. Trebuie luate avize de la utilitati, de la mediu sau autorizari de urbanism", spune Attila Peli, consultant in cadrul Departamentului Terenuri la compania Colliers International.

In ceea ce priveste legislatia, unul din factorii care au influentat pozitiv piata terenurilor in 2005 a fost eliminarea taxarii diferentiate pentru transferarea unei proprietati, aflate in intravilanul unei localitati, din circuitul agricol in teren construibil, potrivit companiei CB Richard Ellis.

"Preturile la terenuri au crescut in 2005, cel putin asa reiese din analiza preturilor cerute de proprietari", spune Daniel Mitarcu, consultant in cadrul Departamentului Terenuri si Investitii la compania DTZ Echinox.

In ceea ce priveste oferta, piata din Bucuresti ramane compusa din parcele mici de teren de circa

200 - 1.000 de metri patrati, situate in toate zonele, dar cu precadere in zonele rezidentiale consacrate, potrivit unui studiu CB Richard Ellis.

La polul opus se afla suprafetele semnificative de teren obtinute in principal ca urmare a reconversiei unor spatii cu destinatie industriala din interiorul orasului, cuprinse intre 2.000 si 100.000 de metri patrati.

Pentru dezvoltarile comerciale si rezidentiale sunt vizate in principal locatiile din zona ultracentrala. Aceste dezvoltari sunt insa de dimensiuni reduse, intrucat locatiile pentru dezvoltarile semnificative sunt aproape inexistente.

Preturile la terenuri vor continua sa creasca si anul acesta, dar nu la fel de accelerat ca pana acum. Majorarea preturilor se va situa intre 15 - 20% pe an.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24