Special

Ioana Marcu, consultant & executive coach: Liderii se plâng toţi despre noua generaţie, despre faptul că nu sunt la fel de responsabili, că nu stau suficient de mult, că nu pot să-i motiveze, numai că asta e o realitate, ei au alte nevoi. De ce oamenii tineri sunt în burnout sau sunt stresaţi?

Ioana Marcu: Cu cât mai mult putem să luăm decizii mai bine, cu atât mai mult trebuie să investim în altă zonă,  în zona relaţiei umane, respectiv cum ne motivăm oamenii. Tocmai de asta a apărut şi conceptul de multigeneraţii, care nu era înainte de era digitală.

Ioana Marcu: Cu cât mai mult putem să luăm decizii mai bine, cu atât mai mult trebuie să investim în altă zonă, în zona relaţiei umane, respectiv cum ne motivăm oamenii. Tocmai de asta a apărut şi conceptul de multigeneraţii, care nu era înainte de era digitală.

Autor: Ramona Cornea

19.02.2024, 19:00 5271

„Pe nimeni nu deranjează să aibă un job şi un salariu atâta timp cât are o împlinire bună şi înţelege că are o valoare, că rămâne ceva după el şi că are sens ce face, ce reuşeşte să rezolve în fiecare zi.”

Tipul de leadership a evoluat odată cu societatea, iar acum suntem într-o eră digitală care pune mult preţ pe relaţiile dintre oameni, pe colaborare, susţine Ioana Marcu, consultant & executive coach.

„Modelele de leadership s-au dezvoltat odată cu evoluţia societăţii şi a vieţii. Adică în era industrială era liderul care desfăcea la un şurub acolo, apoi am ajuns în era informaţiei, unde informaţia era puterea, apoi a fost leadershipul participativ, unde a apărut psihoterapia, unde trebuie să vorbim unii cu alţii, să avem spaţii de lucru cu lumină şi cu flori. Acum suntem într-o eră digitală în care lucrurile sunt despre colaborare, una în primul rând cu oamenii pe care-i ai şi despre flexibilitate, una a mentalităţi. Şi eu nu zic ce să facem, pentru că liderii ştiu mult mai bine ca mine ce să facem. Eu zic din ce mentalitate trebuie să facem ceea ce facem, aici este provocarea”, a detaliat ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Acum munca nu se mai petrece ca un calup compact, ci a apărut flexibilitatea, iar educaţia se face tot timpul şi se face când vrem noi, nu când suntem trimişi la un curs. Astfel, partea emoţională este în schimbare, iar wellbeingul şi era digitală sunt un fel de efect-cauză, susţine Ioana Marcu.

„Cu cât mai mult putem să luăm decizii mai bine, cu atât mai mult trebuie să investim în altă zonă,  în zona relaţiei umane, respectiv cum ne motivăm oamenii. Tocmai de asta a apărut şi conceptul de multigeneraţii, care nu era înainte de era digitală. Pentru că avem nevoi diferite, avem definiţii diferite, respectiv ce înseamnă burnout. S-ar putea să nu mai înţelegem din moment ce, să zicem că avem muncă flexibilă, avem resurse mai multe şi am aranjat mai bine o operaţiune. Totuşi, de ce oamenii tineri sunt în burnout sau sunt stresaţi? Pentru că avem concepte diferite despre acelaşi lucru.”

Ea este de părere că în viaţa de zi cu zi este foarte importantă inteligenţa emoţională, faptul că oricât de multe lucruri am şti, va trebui să învăţăm toată viaţa.

„Oricum a şti este o chestiune pe care o va face altcineva sau altceva mai bine în viitor decât noi. Şi atunci întrebarea este cum creezi sens şi cum compensezi emoţional partea umană a jobului, partea de relaţii, partea de motivare. Liderii se plâng toţi despre noua generaţie, despre faptul că nu sunt la fel de responsabili, că nu stau suficient de mult, că nu pot să-i motiveze, numai că asta e o realitate, ei au alte nevoi. Depinde de noi cum înţelegem asta şi cum ne adaptăm. Întrebarea este cum reuşim să facem nişte procese de carieră cu aceşti oameni sau acceptăm că o să se plimbe de la un job la altul şi asta va fi viitorul nostru”, spune ea.

Liderii se confruntă cu aceleaşi probleme, indiferent că sunt în România sau în afara ţării.

„Am clienţi din India, din Polonia, din Germania. Există un tipar cultural, dar în rest avem aceleaşi provocări cu toţii. (...) Pe nimeni nu deranjează să aibă un job şi un salariu atâta timp cât are o împlinire bună şi înţelege că are o valoare, că rămâne ceva după el şi că are sens ce face, ce reuşeşte să rezolve în fiecare zi. Ramona Cornea

Problema cu ei este în momentul în care lucrurile nu mai au sens, dinamica este atât de mare încât nu-ţi mai dai seama pentru ce eşti acolo”, a concluzionat Ioana Marcu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO